Омнибус

HI-FI информации;
DBX Blue;
Нови MegaRAID контролери на пазарот;
DVD-то има ривал;
Интернет преку "штекер";
Нов стандард на експертската група за подвижни слики;
Мултифункционални периферни уреди;
Синклер-велосипед


Омнибус

Резултати од HSC QSO marathon – 1996;
Правила за натпреварот CQ WW DX 160m;
Правила за натпреварот French DX;
Правила за освојување дипломи: Canadian QRP Award, Worked EI Counties (WEIC)
DX-информации;
Календар на меѓународни КБ-натпревари;
CQ WW DX Contest – светски и европски рекорди, SSB рекорди;
CQ WW DX Contest – светски и европски рекорди, CW рекорди;
Резултати на македонските станици во натпреварот CQ WW DX-CW (1996)


Аудио и видеотехника

Во бројот 11/97 беше претставен реверб процесорот Yamaha REV500, а сега од германскиот Solo magasin пристигнува тест во кој овој процесор се става во конкуренција со два конкурентски процесори од истата класа. Пренесуваме дел од нивните впечатоци за овие три аудио процесори.


Аудио и видеотехника

Pacific Research & Engineering (PR&E) се занимава со дизајнирање и производство на професионална аудио опрема за телевизиската и радио дифузната индустрија. Во средината на минатата година го лансираа нивниот прв дигитален производ - интегриран дигитален аудио управувачки пулт Integrity. И покрај тоа што прилично доцна се приклучија кон групата на произведувачи на дигитална опрема, со овој производ PR&E го свртеа вниманието на јавноста врз себе.


Аудио и видеотехника

Вибрациите се периодични движења при кои кинематичките величини (брзина и забрзување) постојано се повторуваат во одредени временски интервали. Вибрациите играат многу значајна улога во сите гранки на техниката, па ни аудио техниката во тоа не е исклучок.


Аудио и видеотехника

Многу љубители на Hi-Fi техниката имаат голема желба да научат сами да проектираат бас-рефлекс звучни кутии. Ќе им ја исполнам таа желба, иако бас-рефлекс звучните кутии даваат малку полош звук во однос на компресионите звучни кутии. Произведителите на звучници ги форсираат бас-рефлекс кутиите, бидејќи тие овозможуваат малку пониска долна гранична фреквенција во однос на компресионите, при ист волумен и иста ефикасност.


Електроника

Во новата програма на SGS-Thomson се појави член од фамилијата TDA20xx, под ознаката TDA2052. Овој член на фамилијата може да се пофали со максималните 60W, коло за станд-бѕ и муте, како и коло за температурна заштита, поддржано со заштитата од краток спој на излез. Сето претходно кажано е добра претпоставка за изработка на мошне компактен излезен засилувач.


Електроника

Од сите области на електротехниката сигурно најголем подем доживеа електрониката. Кога во 1947 година беше конструиран првиот транзистор никој ни од далаку не можеше да претпостави колку брзо ќе се развива оваа нова научна област.
За само педесет години, сведоци сме на фактот дека на истите оние мали димензии на кој се наоѓаше првиот транзистор сега се изработуваат милиони и милиони транзистори.


Електроника

Примената на персоналните сметачи во процесот на дизајнирање и проектирање на електронските кола сигурно претставува големо технолошко унапредување. Се разбира дека покрај хардверот, потребен е и специјализиран софтвер кој ќе допринесе персоналниот сметач да се претвори во ефикасна алатка за успешна реализација на некој електронски уред. За да се направи правилен избор на софтверот меѓу останатото неопходно е да се познаваат и неговите можностите.


Електроника

Иако живееме во векот на електрониката за многумина таа претставува мистерија. Колку повеќе сме опкружени со разни електронски "чуда" толку поголема е желбата но и стравот да се "ѕирне" во нивната внатрешност. Оваа серија написи е наменета за оние кои сакаат да влезат во светот на практичната електроника.


Електроника

Оние кои ја следеа серијата написи за програмот TANGO веројатно веќе стекнале некое искуство со овај програм. Со сите предности кои ги нуди ваков програм при проектирање на електронски кола, тој има и извесни недостатоци кои произлегуваат воглавно од самиот оперативен систем (DOS) под кој работи овај програм.


Електроника

MC68HC11F1 е 8-битен HCMOS (High-density CMOS) микроконтролер со високо софистицирана вградена во чипот (on-chip) периферија. Со напредните карактеристики на вградените капацитети многу ретки се случаите кога има потреба од надворешна меморија или друга периферија.


Електроника

Колото прикажано во овој кус напис е проектирано за оние случаи кога ни се потребни два различни напони.


Електроника

Со помош на евтиното интегрирано RTL коло HEP556 може да се направи едноставен мерач на бројот на вртежите кај автомобилскиот мотор.


Уводник

Со овој број ЕМИТЕР влегува во својата четврта календарска година што навистина е редок успех во македонското издаваштво дотолку повеќе што станува збор за стручно списание кое е многу посложено за подготовка, а од друга страна неминовно има мал тираж и мал број на спонзори. И покрај сите потешкотии и финансиската неизвесност сепак имаме многу планови за оваа 1998 година.


Електроника

Пред вас е вториот дел од нашиот проект за дигитален мерач на капацитивност со мерен опсег до 10000µF. Во претходниот број имавте можност да се запознаете со теоријата за дигитално мерење на капацитивноста и со описот на шемата, а во овој број проектот го комплетираме со опис на практичната реализација на инструментот.


Писма
Критики...