Автомобилска техника

"Многу работи се сменија" - гласеше симболичното и сугестивно мото на годинешниов Белградски салон на автомобили. Неговата вистинитост решија да ја проверат речиси 200 илјади луѓе кои за своите 200 динари, меѓу другото, можеа да уживаат во бројните премиерно прикажани автомобили, неколкуте концептни возила, двата болида од Формула 1 и, се разбира, во квантитетот на незаобиколните хостеси.


Автомобилска техника

Уживајќи во изгледот и комфорот на современите моторни возила, просечниот потрошувач ги регистрира првенствено техничките параметри кои се диктирани од неговиот личен афинитет и критериум. Најголемиот дел од развојно-производните сегменти и активности за него остануваат делумно, или, пак, потполно непознати. Актуелната и перспективната имплементација на сé поразновидните категории и видови автомобилски материјали во производите на четири и повеќе тркала е токму еден од тие сегменти.


Автомобилска техника

Вентури Фетиш (Venturi Fetish) не е само уште една концептна студија или прототип, туку ексклузивен (во вистинска смисла на зборот) спортски (мало)сериски автомобил кај кој вообичаениот бензински мотор е заменет со агрегат што користи електрична енергија и автомобил кој пред потенцијалниот купувач поставува само еден услов - 540 (петстотини и четириесет) илјади евра!


Аеронаутика

Генијалниот воен авион Рафал припаѓа на последната генерација повеќенаменски борбени авиони, а со своите можности се наоѓа на самиот светски врв. Способен е ефективно да дејствува со најсовремени конвенционални и нуклеарни оружја врз копнени, воздушни и поморски цели.


Астрономија и астронаутика

Кои се причините за чудното перманентно наизменично сменување на топли и студено - ледени климатски периоди на Земјата, во правилни временски интервали?


Астрономија и астронаутика

Пред ерата на вселенски летови, до средината на минатиот век, "сестрата близначка" на нашата планета Земја, Венера, претставуваше таинствен свет прекриен со густи облаци. Подоцна, десетици вселенски сонди беа испратени со цел да се разјасни уште една вселенска мистерија. Многу од нив беа успешни, што резултираше со комплетна промена во погледот кон нашиот сосед во Сончевиот систем. Доволен е само еден збор кој ќе ви даде комплетна слика за тоа што ве очекува. Пекол...


Астрономија и астронаутика

И овој месец ќе имаме метеорски рој, појак од Лиридите минатиот месец. Тоа се  (ета) Акваридите, активни од 19 април до 28 мај, со максимум на 5 мај. Таа вечер се предвидува ZHR=50-60. Потекнуваат од Халеевата комета (како Орионидите), а радијантот, како што кажува нивното име, се наоѓа во Водолија (Aquarius). Овој рој најубаво се набљудува од мали географски ширини, близу до екваторот, но сепак значителен број метеори можат да се забележат и од нашите простори.


Аудио и видеотехника

Анализата на електродинамичкиот звучник се прави во учебиците по техничка акустика при што се користи аналогија со електричните кола како техника на изведување заклучоци. Оваа анализа не користи аналогија туку тргнува од основните физички закони а води до исти резултати така што не бара од читателот подлабоки познавања од електротехниката.


Аудио и видеотехника

Создавачите на музика секогаш се во потрага по идеален вокал, експериментирајќи со постојните уреди. Кон таа потрага се придружува VoiceMaster PRO, кој располага со низа нови процесори. Предзасилувачот е од класа A и е кадарен да ја овозможи секоја нијанса од кој било извор, додека мониторингот овозможува директна микс-контрола. Алатките како оптимизираниот еквалајзер за говорот, "Vintage harmonics" и "Tube Sound" допуштаат лесно креирање.


Аудио и видеотехника

Основна карактеристика кај луѓето кои се сопственици на студијата што ги посетивме досега е нивната немерлива преданост и љубов кон работата што "своеглаво" ја избрале за своја животна определба. На сите нив навистина мора да им се оддаде признание за нивната упорност во битисувањето со несекојдневната професија. И нашиот сегашен соговорник, Мите Димовски, е несомнена потврда на претходната констатација.


Аудио и видеотехника

Сон на секој репортер: мал, компактен, лесен рикордер, кој не "лапа" многу батерии, не се расипува (или барем мала да е веројатноста за тоа), а уште и да дава добар звук... До скоро ова беше само "научна фантастика", но со појавата на минијатурните MP3 плеери и како резултат на паѓањето на цената на полуспроводничката меморија, овие сништа станаа стварност. На пазарот се појавија дигитални диктафончиња, без подвижни делови, кои звукот го запишуваат директно на силициумската меморија.


Енергетика

Системите за хибридно напојување, за кои пишувавме во ЕМИТЕР 12/04, постепено стануваат застапени и во Македонија. Еден таков систем веќе три години функционира и во викенд-куќа во с. Марино. Дознајте повеќе во текстот што следи.


Информатика

Во период од годината кога светската информатичка јавност е разбранувана од ИТ настани од калибарот на ЦеБит, каде што посетителите можат да се запознаат со најновите технолошки достигнувања во информатичката технологија, од 19 до 23 април се одржа овогодишното издание на најголемиот ИТ-настан во Македонија - Инфоком 2005.


Информатика

Дали прашањето "Колку имаш RAM?" ви звучи познато? Сигурно ова било првото прашање кое ви го поставил вашиот другар откако сте си купиле ново PC. За да дознаете како зависат перформансите на вашиот компјутер од RAM-меморијата, прочитајте го текстот што следува.


Информатика

Можете ли да си замислите ситуација во која за првпат ќе се решите да ставите некое програмче за заштита на системот (после година и нешто), и после тоа се ќе ви тргне наопаку. Е мене ми се случи токму тоа. Како голем противник на актуелните комерцијални но и слободни програмчиња за заштита на персоналниот компјутер, не ни помислував да ставам такво нешто на мојот персоналец а камо ли и да додавам разни печови, надградби и слично.


Информатика

Во првиот дел ги разгледавме основите на Microsoft Access и поконкретно се задржавме на објаснувањата за табели и прашалници. Во овој втор дел ќе се задржиме на креирањето форми (forms) и извештаи (reports). Можеби најинтересен дел, но сигурно и дел кој одзема најмногу време. Но, не жалете време и труд за креирањето на прегледни и функционални форми. Запомнете: крајниот корисник е заинтересиран за брзо, прегледно и ефикасно работење со податоците.


Историја и археологија

Источната Римска Империја (Византија) како средновековна држава била создадена по поделбата на Римската Империја во 395 година. За време на нејзиното речиси 1000-годишно постоење со неа владееле вкупно 109 императори, но својата најголема моќ Византија ја достигнала во VI век за време на владеењето на Јустинијан I, кога била проширена на три континенти: европскиот, азискиот и африканскиот.


Физика

Во обидите на научниците да го предвидат развојот на состојбата на воздухот од Земјината атмосфера, посебен впечаток остава сознанието на Лоренц дека не може да се предвиди точно развојот на состојбата на воздухот во простор/време за повеќе од две недели. Ова сознание доби свое популарно име "ефект на пеперутката". На почетокот ова се однесуваше за мува, и беше кажано од еден слушател на едно предавање на Лоренц, но подоцна мувата стана пеперутка.


Макетарство и моделарство

Со развојот на воздухопловното моделарство, паралелно се развиваше, но со побрзо темпо и радио техниката. Временскиот период од кога се користени првите уреди со ламби, па до појавата на транзисторската техника и техниката на изработка со интегрални кола е релативно краток.


Електроника

Кога се движите по улиците на главниот град, вашиот поглед го задржуваат големите дигитални часовници што ги прикажуваат часот, датата и температурата. Ги има во разни големини и во разни облици. Ние, во ЕМИТЕР, решивме да направиме еден таков часовник за домашна употреба.


Електроника

Ако имате изработено или набавено аудиозасилувач на моќност било транзисторски или во интегрирана техника кој не поседува функција мјут (mute) или стенд-бај (stand-by), при негово вклучување на мрежен напон се јавуваат непријатни звучни удари во звучниците, кои можат да ги оштетат. За да ја избегнете оваа несакана појава решение е едноставното електронско коло кое ќе го презентираме во понатамошниот текст.


Електроника

Овој едноставен бројачки модул овозможува прецизно броење во опсегот од 100 до 999. Со мала модификација, броењето може да се прошири до 1 999 (3 ½ digit). И покрај тоа што основната верзија не е предвидена за каскадно поврзување, можно е поврзување на два бројачки модула со што се добива бројач до 999 999, односно до 1 999 999.


Омнибус

Новиот Сеат Леон; Нашата галаксија ќе се судри со галаксијата Андромеда; Заеднички проект на ХП и УНЕСКО; Астрономски речник: сјај (магнитуда); Летала со менлива аеродинамичка градба; Windows XP на Македонија; Првиот HDTV медиски хаб; Откриена ѕвезда со големина на Јупитер; Microsoft Tech update; Светлина од екстрасоларни планети; Волво Либеро; Одблиску со маглината Лагуна; Интралогин 2005 Експо; Касини откри атмосфера на Енцеладус; Хендикепот на мета; Продор во далечната историја; Microsoft


Писма
Поблеми со високите фреквенции кај засилувачот со голема моќност
Ладилници за 500W засилувач
Пресметка на трансформатор
Не се нагодува мирната струја
Браво за текстот "Науката на обвинителна клупа"
Блиц ламба за стробоскоп
Прашања за "Стапица за инсекти"
Полнење на послаби NiMH батерии