Рубрика: Електроника
Дигитален часовник со термометар
Автор: Добре Блажевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/2005.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Кога се движите по улиците на главниот град, вашиот поглед го задржуваат големите дигитални часовници што ги прикажуваат часот, датата и температурата. Ги има во разни големини и во разни облици. Ние, во ЕМИТЕР, решивме да направиме еден таков часовник за домашна употреба.

Токму така. Зошто и вие во вашиот дом да немате услужна алатка што ќе обединува повеќе функции? Обично по нашите домови имаме засебен часовник во разни големини, на ѕидот календар (дури и по неколку) и обично еден живин или алкохолен термометар (доколку сте имале бебе во семејството, па ви останал како спомен). Часовникот што е прикажан на сликата покрај тоа што го прикажува времето, ја прикажува датата и температурата. За да си ги намалиме маките, а воедно и за да постигнеме поголема прецизност и мали димензии, нашиот часовник е изработен со микроконтролер. Употребен е микроконтролер од типот PIC16F876. Овој уред може да го користите во својот дом, на работното место, во работни и други простории каде што сите ќе можат да ги видат точното време, тековната дата и моменталната температура. Покрај како часовник, уредот може да го користите и за мерење на температура на разни места.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК013
Печатена плочка: ППК014
Печатена плочка: ППК015
Печатена плочка: CHIP002
ИК: PIC16F876-20/P
 
Датотеки за преземање:
* најавете се за да можете да ги преземете датотеките

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/2005. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.