Информатика
Кое пиво најмногу ви се допаѓа? Светло, црвено или темно? Со поголем или со помал процент на алкохол? Колку горчливо? Дали сте во потрага по пивото од вашите соништа? Вештачката интелигенција наскоро ќе овозможи да ја угасите жедта со најдоброто пиво создадено по ваш вкус...
Објавено на 25.07.2022 - 13:15

Медицина
Дури ни удвојувањето на дневниот број на тестирања во последниве два дена, не помогна во намалувањето на стапката на позитивни тестови. Напротив, денеска се соборени два рекорди на епидемијата во Македонија, за дневната стапка на позитивни тестови (48,31%) и за нејзината седумдневна подвижна средина (40,35%), прикажано на дијаграмот на првата слика. Во Битола, Куманово и Тетово е неверојатно, со 75% позитивни тестови.
Објавено на 22.07.2022 - 15:45

Биологија
Пингвини од видот Spheniscus demersus
Во рамките на нивната заедница, африканските пингвини ги имитираат вокализациите и повиците на партнерите и пријателите. Ова ја фаворизира групната кохезија и социјалните врски. Африканските пингвини (Spheniscus demersus) го прилагодуваат својот јазик на јазикот на поединците во заедницата, покажувајќи сложена форма на вокално учење што досега била откриена само кај неколку животински видови. Ова се наодите од истражувањето спроведено од Луиџи Бачадона, истражувач на Универзитетот во Торино, објавено во Proceedings of The Royal Society B.
Објавено на 22.07.2022 - 14:45

Наутика
Кога добро ќе се организираат активностите, како на пример, образованието на средношколците од занатските струки, државните институции задолжени за промоција на иновациите со оние на професорскиот и на менаџерскиот кадар од (средните) училишта, учениците со својот ентузијазам и бескрајна љубов кон творењето чуда можат да направат. А, што е поважно, се стекнуваат со сигурност и одважност за утре, како идни инженери, проектанти, конструктори и менаџери кои, да бидат кадарни да се носат со сите препреки што ги носи производството на материјални добра. Најновиот пример за ова доаѓа од средното стручно општинско училиште ОЕМУЦ “Св. Наум Охридски” од Охрид, каде група на ученици, заедно со своите ментори, победија на државниот натпревар “Предизвик за млади истражувачи 4“, со што добија парични средства од Фондот за иновации и технолошки развој за успешно да го реализираат победничкиот проект –Пловило на соларен погон.
Објавено на 22.07.2022 - 12:45

Хемија
Мастило обложено со молекули во коишто можат да складираат податоци е искористено за да се напише писмо што содржи скриена, шифрирана порака. Со клучот на шифрата скриен во истата порака била дешифрирана текстуалната датотека од романот „Чудесниот волшебник од Оз“ на Л. Френк Баум. Ова било возможно благодарение на полимерите во мастилото во коишто можат да складираат податоци.
Објавено на 21.07.2022 - 18:00

Автомобилска техника
Нема некој друг развој на настаните во животот за личност како Назим Нада, роден во 1982 г. во САД, растел во северна Италија, а студирал и докторирал на два факултети во Англија (теоретска физика и практична математика), покрај забележителните хобија во падобранство и пилотирање авиони, освен да основа компанија за производство на електрични автомобили од висока класа во Милано. Компанијата ја основал во јуни оваа година (2022), а нејзиното име е AEHRA.
Објавено на 21.07.2022 - 15:15

Информатика
Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници коишто го олеснуваат животот и особено работата. Бизнис трансофмацијата се забрза, предизвикувајќи големи промени во очекувањата на корисниците. Колку и како бизнисите одговараат на потребите на клиентите? Како новите бизнис модели им помагаат на компаниите да растат? Како влијаат промените во заштита на приватноста во маркетинг стратегиите и тактиките? Кои се новите (дигитални) сфери на кои мора да имаме фокус? Ова се дел од прашањата на кои ќе понудат одговори, искуства и размислувања експертите во полето на дигиталниот маркетинг и бизнис трансфорамација, на најновото, надградено издание на единствената дигитална конференција кај нас, AllWeb.
Објавено на 20.07.2022 - 15:45

Омнибус
Пред точно 3 години ЕМИТЕР и ФЕИТ потпишаа договор за соработка со којшто секое ново електронско издание на ЕМИТЕР, вклучително и претходните до 2015 година, станаа достапни за студентите и вработените на ФЕИТ во рамките на мрежата на нивниот матичен факултет. Со продолжување на соработката сега е обезбеден пристап уште подлабоко во архивата на претходни броеви на ЕМИТЕР (заклучно со 2013 година), со што студентите добиваат можност бесплатно да читаат стручни статии од нивната област, но и другите сегменти од науката и техниката што ќе го побудат нивниот интерес.
Објавено на 20.07.2022 - 14:45

Астрономија и астронаутика
Тим истражувачи од повеќе институции во САД открија дека содржината на метал во брзите облаци на Фермиевиот меур не е во склад со материјалот во галактичкиот центар на Млечниот Пат, што укажува на тоа дека барем дел од тој материјал потекнува од друго место. Во нивниот труд објавен во списанието Nature Astronomy, тимот ја опишува нивната анализа на составот на облаците и нивните заклучоци.
Објавено на 20.07.2022 - 13:45

Астрономија и астронаутика
На денешен ден, пред точно 53 години, во 20 часот и 17 минути (UTC), вселенската мисија Аполо 11 беше крунисана со огромен успех. Двајцата патници сместени во месечевиот модул успешно стасаа на целта – Месечината. По серија маневри за слетување, во командниот центар на НАСА одекнаа зборовите што Нил Армстронг ги изговори од површината на друго небесно тело: „Орелот слета“.
Објавено на 20.07.2022 - 11:00

Pages