Астрономија и астронаутика
Вселенската лабораторија "Интеграл" на ESA (European Space Agency) за првпат детектирала титан-44 во составот на остатокот од суперновата 1987А, која се случила во Големиот Магеланов облак, сателитска галаксија на нашата галаксија Млечен Пат, оддалечена 166 000 светлосни години. Блесокот на...
Објавено на 05.12.2012 - 11:01

Медицина
Луѓето што не ги мијат забите двапати дневно се под зголемен ризик од срцеви заболувања, порачуваат британските експерти од Универзитетскиот колеџ во Лондон. Со тоа добива на сила теоријата од деветнаесетиот век, која ги доведува во врска оралната хигиена и хроничните болести. Британските...
Објавено на 04.12.2012 - 10:21

Астрономија и астронаутика
Диона (Dione) е мала Сатурнова месечина со пречник од 1123 km, орбитира околу Сатурн за 2,7 Земјини дена на орбита со средна оддалеченост од Сатурн 337 400 km, што е приближно исто растојание како помеѓу орбитата на Месечината и Земјата. Месечината Диона покажува чудна дихотомија: една половина од...
Објавено на 03.12.2012 - 11:27

Автомобилска техника
Американските научници откриле револуционерен метод за рециклирање на старата хартија. Од сега па натаму, од стари весници и од други деривати на целулоза може да се произведе биогориво, или попрецизно, бутанол. Ова откритие не можеше да дојде во подобро време, со оглед на тоа што побарувачката за...
Објавено на 30.11.2012 - 11:15

Информатика
HP ги најави новите печатачи HP Officejet Pro и HP LaserJet и решенијата за управување со содржини создадени за редефенирање на печатењето во деловниот сектор и владините институции, овозможувајќи им на корисниците намалување на трошоците, зголемување на ефикасноста и дигитализација на...
Објавено на 29.11.2012 - 11:31

Медицина
Севофлуранот, анестезиски гас кој често се употребува при операции на луѓе, кај глувците може да предизвика неповратни проблеми со меморијата. Научниците од Центарот за истражувања Жан-Пјер Обер во Лил, Франција, го докажале ова со следење на однесувањето на 23 глувци. На 15 од нив тие им ја...
Објавено на 28.11.2012 - 11:46

Биологија
Под страшните вилици на месојадниот американски волк – којотот, всушност се чини дека се крие едно нежно вљубено суштество, кое, ако им веруваме на научниците, е стопроцентно моногамно. Во текот на шест години истражувачите го следеле "љубовното" однесување на двесте триесет и шест којоти кои...
Објавено на 26.11.2012 - 11:35

Хемија
Истражувачи од Државниот универзитет во Мичиген откриле дека способноста на еден вид бактерија да издржи неверојатна количина токсичност е клуч за создавање на 24-каратно злато. – Ова што го работиме ние е микробиолошка алхемија – претвораме нешто што нема вредност во цврст благороден метал кој е...
Објавено на 23.11.2012 - 11:30

Астрономија и астронаутика
Најголемиот речен кањон на Земјата, Големиот Кањон (Grand Canyon) на реката Колорадо, во Аризона, САД – долг 446 km, широк 29 km, длабок 1,8 km – наликува на мала гребнатинка во споредба со "Valles Marineris", втората знаменитост на планетата Марс (првата знаменитост на Марс е Olympus Mons,...
Објавено на 19.11.2012 - 12:12

Биологија
Истражувањата спроведени на шимпанзата покажале дека овие цицачи, како и луѓето, се погодени од смртта на близок член од семејството или членови од нивната група. Согледувањата за тоа како шимпанзата реагираат на мртви и на придружници кои умираат укажуваат на тоа дека нивната свест за смртта е...
Објавено на 16.11.2012 - 10:56

Pages