Психологија
Група невролози од Универзитетот во Кјото ги поставија темелите на иновативна техника за декодирање соништа. За да стигнат до оваа техника, тие претходно ја бележеле мозочната активност на 200 субјекти додека тие спиеле. Во моментот кога спијачите влегувале во првата фаза од сонот, во која може да...
Објавено на 28.12.2012 - 11:02

Телекомуникации
Тајната на својствата на пајаковата свила носат светлина во биосензорите, ласерите и процесорите. Додека пајаците го користат својот свилен конец за да фатат ручек за себе, истражувачите од Optical Society of America истражуваат како да го употребат, за да направат биоразградлива оптичка...
Објавено на 27.12.2012 - 11:56

Медицина
Постдипломецот на биоинжинеринг Dissaia Pornpattananangkul од Универзитетот во Калифорнија развила "интелигентен" систем на транспорт на лауринска киселина во вид на "бомба", која се внесува директно во бактеријата. Станува збор за лечење младешки мозолчиња што ги предизвикува бактеријата...
Објавено на 26.12.2012 - 11:24

Астрономија и астронаутика
Спектакуларната слика на два меѓугалактички млаза од плазма, покажана во прилог, е комбинација од две различни слики направени во различно фреквентно подрачје. Едната слика е направена во оптичкото (видливо) светлинско подрачје со врвно софистицираната камера Wide Field Camera 3 вградена во...
Објавено на 25.12.2012 - 11:04

Омнибус
Веќе трета година по ред, под покровителство на Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорѓе Иванов, се реализира проектот "Најдобар млад научник". Преку овој проект се воспостави традиција за избор на најдобар млад научник, за секоја тековна година. Според претседателот Иванов, инвестицијата...
Објавено на 24.12.2012 - 11:39

Медицина
Ензим што им овозможува на светулките да светкаат ноќе, им го осветлува патот на научниците кон долго бараниот нов медицински агенс, кој би можел да помогне за подобро следење на згрутчувања во крвта, како и за нивно лечење и разредување со хепарин, кој го користат милиони луѓе во светот за...
Објавено на 21.12.2012 - 11:42

Електроника
Како што веќе е познато, Ејпл (Apple) има поднесено серија тужби за да ги заштити своите авторски права, но тоа не подразбира дека тој ги почитува туѓите! Имено, тој треба да им плати на Швајцарските железници (SBB) износ од 20 милиони франци како компензација за неовластено користење на нивниот...
Објавено на 20.12.2012 - 11:29

Медицина
Докажано е дека коктелот AS10, првобитно наменет за астронаутите на вселенските патувања, многу поволно влијае на здравјето на кожата. Напитокот, кој претежно содржи сокови од различни егзотични овошја, е развиен по барање на НАСА. Поради големата количина антиоксиданси, коктелот AS10 помага во...
Објавено на 19.12.2012 - 11:04

Телекомуникации
Првата SIM-картичка имала димензии како денешните кредитни картички: 85,60 mm x 53,98 mm x 0,76 mm. Новата нанокартичка ќе биде со димензии 12 mm x 9 mm и дебелина 15% од микро SIM-картичката, која има димензии 25 x 15 mm. Меѓудругото, прочитајте и што претставуваат SIM, PIN и PUK! Најнапред...
Објавено на 18.12.2012 - 11:17

Астрономија и астронаутика
Употребувајќи ја сликата со зашеметувачки девет гигапиксели, дело на инфрацрвениот телескоп за набљудувања ВИСТА, лоциран во опсерваторијата Паранал на ЕСО во Чиле, меѓународниот тим од астрономи направија каталог на повеќе од 84 милиони ѕвезди од централните делови на Млечниот Пат. Огромната база...
Објавено на 17.12.2012 - 13:52

Pages