Омнибус

Невидливо палто;
Mercedes benz clk cabrio;
EN-7500 lcd monitor;
Интелигентно пенкало;
Користење на сателити за прогноза на времето;
Нова теорија за настанување на каналите на Марс;
Мал гпс апарат;
Geodesy - помош при возење;
Бертоне претставува концепт на спортско возило;
BMW 760 со нов V12 мотор;
Rolls Royse Phantom;
Електрониката на интернет;
Bluetooth - безжична комуникација;
2,4 Ghz безжичен Usb;


Автомобилска техника

Швајцарија, исто како и Македонија, има убави планини, нема море и нема автомобилска индустрија, но ја има Женева со традиционалниот саем на автомобили. Долгата традиција на Швајцарците оваа година продолжува по 73-ти пат. Женева 2003 потврди дека останаа многу малку работи во автомобилската индустрија што би можеле да изненадат.


Автомобилска техника

Во овој, втор дел на текстот за моторните масла, ќе се обидам да одговорам на прашањата кои најчесто си ги поставуваме за и околу промената на моторните масла за нашиот мотор. За изборот на моторното масло и значењето на ознаките на амбалажата на моторното масло ќе биде посветен некој следен напис во ЕМИТЕР.


Автомобилска техника

Во сегментот на компактните автомобили се издвојува една група која првенствено се разликува според имиџот, но пред сè според цената. Во таа "шминкерска" група спаѓаат Alfa 147, BMW Compact, Mercedes Sportcoupe и Audi A3. Последниот од нив после седум години се претставува во ново издание чија главна одлика е поагресивен и поспортски изглед.


Аеронаутика

Според своите летечки и борбени можности, и по својата цена, борбените авиони на Сухој (посебно Су-35 и Су-37) ќе доминираат во следните неколку години, бидејќи оперативната употреба на западните конкуренти на авионите Су-27 и Су-30 американскиот F-22 и европскиот rafal и EF-2000, ќе почне дури во првите години од овој век. Но, и тогаш западните конкуренти ќе имаат многу тешка задача, во пракса да ја докажат супериорноста (ако и воопшто ја има) над најновите верзии на авионите на Сухој.


Астрономија и астронаутика

По откривањето на живи организми на места на Земјата каде што владеат бизарни услови, подгреани се надежите на астробиолозите за можни облици на живот и на други небески тела во нашиот Сончев систем, каде што постојат слични такви услови, на пр. Титан, "Европа", Марс…


Астрономија и астронаутика

Група космолози од Унивезитетот во Калифорнија, во списанието Discover (9/2002) излегоа со тврдење дека експанзијата на вселената е акцелерациска (забрзувачка), а не забавувачка, како што се смета! Дали претстои ревизија на денешната слика на вселената и враќање на отфрлената Анјштајнова антригравитациска сила т.н. "ламбда" како причина за забрзувањето?


Аудио и видеотехника

Во првиот дел од овој текст беа објаснети карактеристиките и предностите на слепиот слушен тест – најобјективниот можен начин на тестирање на hi-fi уреди. Ако ги изземеме научните списанија, ЕМИТЕР е едно од ретките списанија во светот што го користат слепиот слушен тест. Барем во нешто Македонија е во самиот светски врв. Во вториов дел од овој текст ќе ви откриеме што нудат странските hi-fi списанија и што досега направил ЕМИТЕР.


Аудио и видеотехника

Двата нови модела со ознака AVR 4550, односно 5550, во своите шасии интегрираат буквално сè што може да се замисли како опција на денешните А/В монструми. Покрај традиционалната солидност на амплификацијата со која Харман отсекогаш се гордеел и мошне внимателно дизајнираните аналогни секции кои гарантираат извонредно квалитетна, и сè уште толку значајна, стереорепродукција, станува збор за навистина извонредна низа од подобрувања и имплементирани нови технологиии.


Аудио и видеотехника

Германско-Корејската корпорација "OPENTECH" се претставува со сателитски приемници под името “OPENTEL” со ознака на серијата ODS . Во овој број на Емитер ви го претставуваме дигиталниот сателитски приемник “ OPENTEL ODS 4000 CI ”.


Електроника

Прв чекор што се наметнува сам по себе е според симптомите што ги манифестира неисправниот уред да се изврши, барем приближна, локализација на местото на можната грешка и, зависно од тоа, да се преземат наредните активности. Во одредувањето на точната локализација може да се користат разновидни постапки.


Електроника

Денес сè повеќе електроничари им посветуваат внимание на PIC микроконтролерите. Еве можност со вложување на минимални средства да изградите едноставен програматор за нивно програмирање.


Електроника

Во компјутерите, покрај вентилаторите за ладење на напојувањето и процесорот, некои луѓе вградуваат и дополнителни вентилатори со кои се овозможува ладење на другите компоненти (на пример тврдиот диск) или, пак, подобра циркулација на воздухот низ куќиштето. Овие вентилатори придонесуваат за постабилна работа на компјутерот и го продолжуваат неговиот животен век (компонентите работат на пониска температура). Но негативна страна е зголемувањето на бучавата.


Електроника

Склоп кој го имитира рикањето на магарето може да се направи според шемата прикажана во овој кус напис


Електроника

Една од работите кои секојдневно ги користиме е и мобилниот телефон, кој денес го поседува речиси секој од нас. Покрај тоа што мобилниот телефон главно претставува потреба, претставува и своевиден имиџ за младите. Секако дека и голем број од читателите на ЕМИТЕР се сопственици на мобилен телефон, и токму овие корисници се потенцијални истражувачи на напредните можности на телефонот кој го користат.


Информатика

Хановер, типичен производ на германската машинска индустрија. Град-машина за саеми. Спремен на нозе да го дочека не само најголемиот саем за компјутери туку и воопшто, најголемиот саем на светот.


Информатика

Идеално склопена целина која беспрекорно функционира и никогаш нема да ве изневери, која нема да се сруши, нема да се блокира, нема да се оштети ниту пак некогаш ќе ви побара системска дискета за да се подигне.


Информатика

На прв поглед потсетува на обична црна запалка или на црн приврзок за клучеви. Но, доколку внимателно погледнете, ќе ви стане јасно дека малиот предмет пред вас е многу повеќе од тоа. Наречен едноставно MIB (Memory in Black), производот на PQI (Power Quotient International) е вистинско решение за сите оние кои имаат потреба за брзо складирање и размена на податоци.


Информатика

Windows registry претставува збир на фајлови кои содржат информации за конфигурацијата на компјутерот и му овозможуваат на Windows-от контрола врз нив. Како предност на регистрите би ја навел пред сè прегледноста – сите нагодувања ги имаме на едно место, потоа максималата големина – 40 MB, како и поедноставувањето на работата со целиот систем.


Телекомуникации

Темата за разговор овојпат се два мобилни телефони од високата класа на финскиот производител Nokia, за кои слободно можеме да кажеме дека се мобилки "of the new age". Не само по својот изглед, кој е повеќе од необичен, туку по напредните функции што Финците ги вметнале во нив.


Телекомуникации

Повеќето корисници на мобилни телефони се убедени дека SMS (Short Massage Service) пораките се пронајдок кој се појавил неодамна, но историјата кажува нешто сосема друго. Сервисот кој овозможува примање и испраќање на кратки текстуални пораки неодамна го имаше својот десетти роденден. Во Велика Британија, во декември ја прославија десетогодишнината од првата Британска SMS порака. Текстот на таа порака беше "MERRY CHRISTMAS" ("СРЕЌЕН БОЖИЌ").


Макетарство и моделарство

Лизгачите претставуваат минијатурни воздухопловни модели и се вовед во градбата на воздухопловните модели. Со конструкција и градба на лизгачите првите сознанија за летачките особини на воздухопловните модели. Лизгачите се градат со минимални материјални средства и минимален алат и затоа не претставува голем материјален трошок. Самата градба треба да биде на некој начин игра, од почетокот на градбата до изведување на летот.


Математика

И за овој број на ЕМИТЕР добивме повеќе писма со решенија на задачите од мартовскиот број, од коишто веднаш се забележуваше дека најголема тешкотија при решавањето ви задала геометриската задача број 41. Многумина се обиделе да најдат соодветно решение т.е да конструираат некаков мост за премин преку ровот, но прашање е дали може да се најде најдоброто решение, т.е. мост кој што ќе биде идеално поставен.


Архитектура и градежништво

Изградбата на рекреативни базени денес станува сè почеста инвестиција во урбаните средини. Покрај рекреативната функција, со нивната изведба се тежнее да се збогати декорацијата на интериерниот и екстериерниот простор. Современите градежни материјали овозможуваат изведба на разновидни базени по форма, кои се декорираат со додатни ефектни детали изведени од различен материјал. Меѓутоа, за да се проектира и изведе базен потребно е да се придржуваме кон одредени законитости и правила.


Геодезија

Што се подразбира под навигација за пешаци или пешачка навигација? Што треба да знаете ако го сакате пешачењето за успешно да се ориентирате во просторот? Кои се карактеристични методи на пешачката навигација? На кратко: Сè зависи од тоа каде се наоѓате.


За најмладите

Голем број пишувани документи сведочат за богатството на различните културно-историски споменици во Скопје и неговата околина, настанати во различни периоди од минатото. Но, со својата убавина и колорит посебна атракција претставува старата Скопска чаршија сместена на левиот брег на реката Вардар.


За најмладите

"Земјата е лулка на духот, но човекот не може целиот свој живот да го помине во лулка" - Овие пророчки зборови ги напиша човекот што денес целиот свет го нарекува "татко на астронаутиката": Костантин Едуардович Циолковски. Беше повлечен и скромен наставник, а се роди во Русија пред скоро еден и пол век, на 5 септември 1857 година. Точно 100 години пред лансирањето на првиот вештачки сателит.


Писма
Пофалби
Чудно однесување на on board испитувачот
Прашања за ноќниот чувар и фм предавателчето