Омнибус

Boeing X-51;
"Конци од плазма воСончевата хромосфера";
Саем на автомобили - Белград 2007;
Компјутерски модел симулира препознавање на реални објекти;
Сè поголеми езера на Титан;
Колку огнени топки има на небото?;
Intel Core 2 Quad Extreme QX6800 - 3 GHz на повидок?;
Детали во ледените слоеви на Марс;
Столбовите во маглината Орел срушени од супернова;
HP iPAQ RX5940 џебен компјутер - сè-во-едно;


Автомобилска техника

Интересно е да се направи краток преглед и споредба на некои алтернативни погонски горива за автомобилите со класичните горива (бензин и дизел гориво). Колку би нé чинеле во денари изминати 100 километри со автомобил погонуван од бензин, дизел-гориво, хибриден погон, воздух, електричен погон со батерии и електричен погон со горивни ќелии? Кои се основните карактеристики на овие различни погони за моторните возила?


Автомобилска техника

Шеесет години по промоцијата на легендарната Vespa, италијанскиот Piaggio, творецот на првиот скутер, повторно прикажува своевиден револуционерен производ. Трендовски именуваниот модел MP3 е оригинално возило со три тркала со кое Piaggio на почетокот на новиот милениум нуди привлечна алтернатива за градските метежи. Доаѓањето на пролетта е вистински повод за малку поблиско запознавање со Piaggio MP3.


Астрономија и астронаутика

За крај на малата серија небесни објекти од соѕвездието Орион, кои беа опишани во минатите броеви на Емитер, го оставив најпрепознатливиот и најубавиот објект од сите - Орионовата маглина (M42 и M43). Видлива и со голо око, со помош на оптички помагала (особено со малку подобар телескоп), оваа маглина ја открива својата полна убавина, претставувајќи неизбежна станица при набљудувањата на кој било астроном-аматер.


Астрономија и астронаутика

Најдобро место за да видите тотално затемнување на Сонцето во Сончевиот систем е токму Земјата. Месечината ја има точната големина и е на точно растојание за да може во целост да го покрие дискот на Сонцето. Во денешно време тоталните затемнувања не се само една добра забава и уживање за астрономите, туку и голема туристичка атракција.


Астрономија и астронаутика

Ова е нашиот краток водич за астрономи-аматери. Дознајте што, каде и како можете да набљудувате овој месец на нашето небо со помош на голо око, обичен двоглед и аматерски телескоп. Овој месец ќе помине во знакот на окултацијата на Сатурн.


Астрономија и астронаутика

20-тина работи што не сте ги знаеле или можеби сте ги заборавиле за вселената и светот во кој живееме.


Аудио и видеотехника

Во изминатото продолжение го обработивме проектирањето на звучната кутија низ конкретен пример. Ни останува уште да ја проектираме свртницата и после да "удриме" на тишлерајот! Свртниците, со своите лоши електрични карактеристики, се особен проблем при конструкција на една звучна кутија и мало невнимание при нивно проектирање може да предизвика катастрофални последици врз квалитетот на целото решение!


Аудио и видеотехника

Во време на сé поголема застапеност на повеќеканалниот звук и сé поминијатурни и повеќенаменски изданија на MP3 репродуктори, вистинско задоволство претставува сознанието дека едно од најзначајните имиња во светот на аудио и видеотехниката не заборавило да се позанимава и со уредите за стереорепродукција на звукот.


Електроника

Со овој напис сакаме да им помогнеме на заинтересираните за сервисирање на ТВ-приемници од фирмата "Panasonic" во врска со нагодувањата кои можат да се прават во дадените состојби. Секако дека не е можно да се опфатат сите типови приемници што се користат на нашава територија и затоа селектиравме само неколку карактеристични примери, со надеж дека тоа ќе ви помогне и за оние типови што не се овде спомнати.


Електроника

Како да ја регулирате светлината на вашата светилка во дневната соба или на кое било друго место? Одговорот на ова прашањеќе го најдете во текстот што следува. Во него е опишан едноставен електронски склоп кој е составен од мал број на компоненти. Бидејќи се одликува со едноставна конструкција, лесен е за изработка, па затоа може да го изработи секој електроничар, се разбира, и секој електроничар-почетник.


Електроника

Сите полуспроводнички електронски елементи, кои сочинуваат некој електронски склоп, при нивната работа помалку или повеќе се загреваат. Повеќето од нив одржуваат работна температура со тоа што ја оддаваат топлината на околината преку ѕидовите на куќиштето во кое се вградени. Но, кај некои од нив тоа не е доволно. Кај овие последните, потребно е да се применат ладилници за да се обезбеди нормална работна температура и сигурна работа. Во овој текст ќе зборуваме токму за ладилниците.


Електроника

Проследете ги решенијата на задачите од минатиот број и откријте дали сте добитник на награда од ЕМИТЕР.


Информатика

Предностите на мултијадрената технологија и 65 nm производствен процес се покажаа и докажаа во Core2Quad моделите на Интел. Беше само прашање на време кога АМД ќе одговори на овој предизвик. На радост на сите фанови на АМД, појавувањето на четиријадрениот модел Барцелона уследи многу порано од очекувањата!


Информатика

Електронското писмо претставува модерен супститут за вообичаените средства за комуникација. Овој метод е евтин и брз и сé повеќе се етаблира како стандарден начин на разменување информации во деловната сфера и секојдневието. Како и во другите форми на комуникација, така и во современата, електронска комуникација постојат одредени правила на однесување. ќе ги наведеме најважните...


Информатика

Алан Тјуринг (Alan Turing), математичарот кој меѓу останатите е основач на компјутерската наука, во 1936 година покажа дека е невозможно да се состави таков алгоритам кој ќе докаже дека одреден компјутерски програм ќе работи беспрекорно сé до неговото завршување. Но, сега од Microsoft се обидуваат да му противречат на овој нерешлив парадокс. За момент да ги стават во сенка умовите како Курт Гедел или, пак, Дејвид Хилберт.


Информатика

HP Officejet Pro L7580 е модел од најновата генерација на мултифункционални, "сé-во-едно" уреди, кој со оглед на карактеристиките и (за оваа категорија) пристапната цена претставува идеално решение за малите и средни претпријатија. И дека ова не е само "сува" констатација нé увери тестот врз моделот што го добивме за таа намена.


Историја и археологија

Благодарејќи на најновите палеонтолошки наоди на фосили од нашите изумрени предци, научниците ја комплетирале сликата за целиот еволутивен пат на хоминоидните мајмуни од кои потекнува и човекот. Американското научно списание Scientific American на таа тема неодамна посвети цел еден свој број, а ние ќе ги проследиме најинтересните секвенци од тој материјал.


Фототехника

Предностите на безжичното поврзување по логиката на нештата пронајдоа свое место и кај дигиталните фотоапарати. И кој друг ќе "повлече нога" ако не легендарниот Sony (Сони)? Неговиот модел Cybershot DSC G1, опремен со оваа опција, поставува нови стандарди во категоријата на компактни дигитални фотоапарати.


Наутика

Во текот на 2011 година на Воената морнарица на САД треба да ñ се предаде првиот стелт разурнувач во светот DDG1000, од класата Zumwalt, брод кој претставува пловечки компјутер, опремен со најсовремена електроника и најсовремени оружја, со кои прецизно може да се дејствува врз точкести цели кои се оддалечени неколку стотина километри.


Електроника

Интегрираното коло CD 4093 е составено од четири шмитови NI-логички кола со два влеза. Тоа е сосема доволно за реализација на едноставни електронски ѕвона кои, и покрај едноставноста имаат пријатен звук.


Електроника

Професионален, неопходно потребен, уред со неверојатна точност подобра од 1%, full auto range, "zero out", автокалибрирачки, со индикација на 16-цифрен матричен LCD дисплеј - тоа е веројатно најмалиот, најточниот и најевтиниот "home made" дигитален LC-метар. Особено е погоден за индуктивитети и капацитети со ниски вредности. Со такт од 4MHz чука срцето на микроконтролерот 16F84A и му дава живот на LC-метарот.


Информатика

Во овој напис ќе зборуваме за тоа како да ги откриете хардверските потенцијали со кои располага вашиот компјутер и како да ја исцедите и последната капка од перформанси која тој ја поседува. Ќе се запознаеме со можностите и ограничувањата на модерните процесори, чипсети, мемории и графички картички и ќе објасниме како наједноставно и безопасно да ги искористиме потенцијалите кои тие ги кријат.


Телекомуникации

Желбата на човекот да може да ги гледа своите омилени телевизиски програми и кога не е во својот дом покрај својот телевизиски апарат, од пред неколку години веќе стана остварлива. DVB-H технологијата е таа која овозможи луѓето, без разлика на тоа каде се наоѓаат да можат без поголеми проблеми (извлекување на долги антени и носење на три пара резервни батерии со себе) да ги следат ТВ-содржините.


Физика
Уметнички приказ на метаматеријали

Изградена од "метаматеријали" со бизарни, контроверзни оптички карактеристики, една суперлеќа би можела да произведе слики кои вклучуваат детали пофини од брановата должина на светлината што е користена! Пред речиси 40 години, рускиот научник Виктор Веселаго имал идеја за материјали кои би можеле комплетно да го сменат светот на оптиката. Комплетно нови леќи произведени од овој материјал би имале речиси магични атрибути кои би биле далеку подобри од постоечките.


Математика

Една од најекспонираните "топ-теми" во 2006 год. беше доказот на Поанкареовата претпоставка. Според Discover, ако во 2100 год. тој објави ранг-листа на врвни научни напредоци, реализирани во текот на 21. век, оваа тема сигурно ќе најде свое место и во таа листа.


Писма
Напишаното не е верно!
Ми требаат многу Емитери