Омнибус

Техниката за некого претставува неопходен или своевиден "петти елемент", а за други, пак, задоволување на суетата да се има поголем ТВ-приемник од комшијата . И едната и другата категорија на корисници нормално сака да биде информирана за тоа "кој е последниот крик на технологијата". Информативни написи можат да се најдат во списанијата од типот на ЕМИТЕР, но друго е кога "во живо" ќе го видите производот и сами ќе дадете оцена за неговите карактеристики.


Омнибус

Најголемата специјализирана меѓународна саемска манифестација во Македонија која опфаќа повеќе области од стопанството и индустријата, се одржа и оваа година во периодот помеѓу 23 и 27 октомври. Бројноста на изложувачите-учесници и посетителите на 33-тото издание на Технома го потврдија нејзиното значење како важен промотор на развојот на индустриското стопанство во регионот.


Омнибус

Од кога станал свесен за надворешните услови човекот бил фасциниран од громот. Оваа моќна атмосферска манифестација проследена со длабок татнеж е една од најфасцинантните атмосферски појави. Кога малку повеќе го запознал светот во којшто живее човекот ја запознал и природата на громот и молњата и се обидел да се заштити од нивната моќ, па дури направил обиди и да ја исползува. Во овој напис ќе прозбориме општо за начините за заштита од удари на гром.


Омнибус

Соларен кауч за помала сметка за струја;
100 000 години гаранција за наномемориите;
Јупитер ја напаѓа Земјата?
JVC KD-AVX33 - звук и слика;
Чудната страна на Јапет;
Нова интернет-понуда од CableTEL;
FireFox и сигурноста;
Аматерска фотографија на Ганимед;
NVIDIA ги претстави GeForce 7 матичните плочи за Intel со интегриран GPU;
Citroen C-Crosser;
Објавен дизајнот на космодромот во Ново Мексико;


Автомобилска техника

Nissan Pivo2 ја продолжува својата мисија со својата главна и по многу нешта единствена карактеристика - ротирачката кабина за 360 степени е системот кој покажува дека практичноста на некои градежни машини одлично би можела да се примени и кај автомобилите.


Автомобилска техника

Во ЕМИТЕР број 2/07 е пишувано за Honda Civic GX погонувана на природен гас. Во оваа прилика ќе се запознаеме само со природниот гас како алтернативно гориво, неговите предности и недостатоци и ќе направиме една споредба од економски аспект за возењето со класично гориво (бензин) и природен гас. Ќе бидат опфатени и некои други аспекти на ова гориво. За да биде претставата за природниот гас покомплетна, неколку зборови ќе кажеме и за втечнетиот природен гас.


Аеронаутика

Дека научната фантастика претставува само визионерско видување во нашата подалечна иднина, докажува борбениот авион YAL-1A, кој опремен со моќно ласерско оружје има примарна задача да ги уништува непријателските балистички ракети.


Астрономија и астронаутика

60-тите години од минатиот век се сигурно најплодни во историјата на астронаутиката. Човекот за првпат полета во вселената, полета првата жена, сателитите веќе се управуваа од Земјата, кон Месечината се праќаше речиси сој месец по некоја сонда, за првпат се излезе и од леталото во отворен космос, пристигна и сонда на Венера како прва човечка творба испратена од Земјата. Сето тоа беше советско дело.


Астрономија и астронаутика

Кога две супермасивни црни дупки меѓусебно спирално се приближуваат, секавичниот скок на амплитудата на гравитациските бранови во мигот пред дупките да се допрат, продуцира одбивен удар во просторот помеѓу дупките. Ударот е доволно силен да ги исфрли црните дупки надвор од нивните матични галаксии, но тоа не се случува. Зошто?


Астрономија и астронаутика

Ова е нашиот краток водич за астрономи-аматери. Дознајте што, каде и како можете да набљудувате во следниот месец на нашето небо со помош на голо око, обичен двоглед и аматерски телескоп. Овој месец ќе помине во знакот на Леонидите.


Аудио и видеотехника

Што се виртуелните сетови, нова технологија, барање начин за подобро искористување на простор, напуштање на гломазни сценографии или инженерска инвентивна "играчка"? Одговор на оваа дилема нуди овој текст.


Аудио и видеотехника

DVD-S2700 е еден од врвните модели на Ѕамаха кој освен можноста да ги репродуцира аудиофилските SACD и DVD-Audio формати е способен и за репродукција на врвен сликовен приказ во резолуција 1080p. Се наметнува како еден од потесните избори на потенцијалните корисници на универзалните DVD репродуктори кои посебно внимание посветуваат и на аудиофилскиот сегмент.


Аудио и видеотехника

B&W 685 е еден од претставниците на четврта генерација на серијата 600 со нови звучни единици, минималистички свртници и потполно нов дизајн во целина. Речиси како и секогаш, со оваа серија B&W поставува нови стандарди и перформанси за почит во својата ценовна категорија.


Електроника

Можноста за едноставна регулација на моќноста и брзината на вртење на AC-колекторските електромотори, како и малите габарити, се основни причини за нивната широка употреба. Регулацијата кај овие мотори се остварува со тријак и коло за фазна регулација. Поради широката употреба на овој тип на регулација се развиени наменски интегрирани кола кои многу ја поедноставуваат изработката на склоповите за регулација наспроти нивната сложена функција.


Електроника

Во текстот што следува е разработено едноставно електронско коло кое успешно ја врши функцијата на прекинувач и е погодно за примена на најразлични места.


Електроника

Одлемувањето е термичко-механички процес на отстранување на калајот од лемното место и раздвојување на компонентите, жиците или другите залемени материјали. Се користи при замена на неисправни електронски компоненти или компоненти при редизајнирање, одлемување на жици, конектори, тела за ладење итн. Во принцип, полесно е да се научи процесот на одлемување отколку процесот на лемење, но, сепак, поради некои свои специфичности, овој процес не треба да се потценува. Прочитајте и уверете се.


Еурека

Во денешниот свет на брзи промени потребни се вештини за усвојување на нови знаења и технологии, но исто така и нивна практична примена. Добрите комуникациски вештини ќе помогнат да се надминат конфликтите, ефективно да се претстават идеите и проектите. Деловната комуникација е важна за успешно работење на една компанија. Добрите презентациски вештини ќе овозможат подобро претставување и подобрување на имиџот на компанијата.


Еурека

Во on-line круговите каде се дискутира физика (usenet.sci.physics; physicsforums.com) денес е модерна унификацијата на физиката. Идејата за унитарна физика потекнува од А. Ајнштајн кој последните 30 години од животот ги посветил во потрага по Grand Unification of Physics. По самата суштина, "унитарна физика" подразбира физика составена само од еден општ закон со многу форми кои покриваат различни физички аспекти, наместо постоење на многу специјални закони, секој со свој домен на валидност.


Информатика

Рекламната парола за Ubuntu оперативниот систем гласи: Linux for human beings (Линукс за луѓе). Ова треба да ве наведе на помислата дека Ubuntu е лесен за користење, што е блиску до вистината. Тој е оперативен систем кој ќе ви ги овозможи сите алатки на најлесен можен начин. Ubuntu е оперативен систем кој може да се добие бесплатно, како и сите помошни програми кои ви се потребни, а не доаѓаат заедно со овој оперативен систем.


Информатика

Почитувани, пред вас е второто продолжение од серијалот написи за C++ структурното програмирање. Во ова продолжение ќе осврнеме повеќе внимание на условните и одлучувачки структури IF. . ELSE и SWITCH. . CASE како битен сегмент од програмерската синтакса. Па, да се фатиме за работа.


Информатика

Еве повторно нови совети и трикови, но овојпат во доста популарната програма за електронска пошта Outlook Express, која е дел од сите верзии на O.S. Windows.


Информатика

Идејата за мрежен оперативен систем е една од омилените теми помеѓу компјутерските ентузијасти, кои си играат со идејата за воведување на веб-базиран оперативен систем, популарно познат како Web OS. Целосното исполнување на замислата е далеку, но првичните обиди се реалност.


Информатика

Во изминатиов период на пазарот на графички картички главно не се случуваше ништо радикално ново. Лидерите на овој маркет NVIDIA и ривалот ATI (AMD/ATI) на пазарот одамна ги понудија "хигх енд" графичките картички произведени во нивните погони, чија основна карактеристика е DirectX 10 интерфејсот "наметнат" од Microsoft и нивниот оперативниот систем Vista. Сепак, во погоните на двата гиганта не мируваат, и на пазарот се нудат графички картички за разни категории на потрошувачи.


Информатика

Од која било причина, дојде време за замена на графичката картичка. Во принцип, замената, односно монтажата на новата би требало да ја извршат таму каде што сте ја купиле истата. Но, да погледнеме како тоа да го изведете сами.


Информатика

Пред два броја го разгледавме начинот на вградување на тврдите дискови и нивно поврзување. Сега да ги погледнеме основните принципи на нивното функционирање.


Информатика

Откако минататогодишното издание на Визија помина во знакот на официјалното претставување на Windows Vista, во недостаток на нови готови производи, предавачите на Визија 2007 како теми на своите презентации, пред сé, ги имаа речиси готовите производи кои треба да се појават до крајот на оваа година, почетокот на наредната или во блиска иднина.


Телекомуникации

Со моделот 6300, Нокиа ја комплетира својата понуда на мобилни телефони од средна класа и со тоа ги зацврстува своите позиции во еден од најпопуларните сегменти. Опремен во согласност со стандардите за оваа ценовна класа, Нокиа 6300 претставува моќен и комплетен мобилен телефон кој потполно одговара на стандардите кои ги има воспоставено Нокиа за овој тип мобилни телефони.


Електроника

Честопати се јавува потреба да се реализира извор за напојување со користење на електронски компоненти што во моментот се "при рака". При тоа квалитетот на добиениот извор е во втор план, туку целта е од што било во истиот момент да се изработи нешто. Во овој напис се прикажани десетина изведби за реализација на единечен, двоен и симетричен извор за напојување со излезна моќност до 7W. За реализација на сите прикажани извори се користи една "универзална плочка".


Електроника

Со доаѓањето на есента, надворешната температура сé повеќе се намалува, а најмногу до израз падот на температурата доаѓа во зимскиот период. Со сето ова доаѓаат и проблемите со акумулаторот од вашиот автомобил, а тие ќе бидат најголеми ако вашиот автомобил не го возите подолг временски период. За да немате проблеми со вашиот акумулатор, решението ќе го најдете во едноставниот електронски уред опишан во текстот што следува.


На граница на науката

Дали постојат вонземни космонаути кои со "летачки чинии" крстосуваат низ вселената и ја посетувале и сé уште ја посетуваат нашата планета Земја? Дали многубројните сведоштва за Неидентификувани летачки објекти (НЛО) се доволен доказ? Со овој фељтон во 12 продолженија ќе се обидеме да ја расветлиме мистеријата наречена НЛО. За тоа ќе се погрижат нашиот најпознат уфолог, г.


Писма
Не ве бива и не ве купувам!
Како да направам ЈУГО турбо?
Хакерски "финти"
Термостат за вентилатори во засилувач