Рубрика: Електроника
Генератор на функции (3)
Автор: Георги Ефтимов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2003.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Генераторот на функции е еден од неколкуте задолжителни лабораториски уреди. Неговата основна намена е генерирање на сигнали со различни бранови облици, најчесто синусен, триаголен и правоаголен, кои понатаму се користат за побудување, испитување, тестирање и мерење на електронските кола. Во претходните две продолженија се запознавме со интегралното коло XR 2206 и ги анализиравме комплетните електрични шеми на сите степени и списокот на потребен материјал. Во ова последно продолжение ќе дадеме детален опис на изработката и постапките за нагодување на нашиот генератор на функции ЕМИТЕР FG-95.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК804
Печатена плочка: ППК803
Печатена плочка: ППК802
Печатена плочка: ППК801
 

Поглед кон внатрешноста на изработениот прототип на генераторот на функции

Поглед кон внатрешноста на изработениот прототип на генераторот на функции

Внатрешноста на изработениот прототип на генераторот на функции

Поглед кон внатрешноста на изработениот прототип на генераторот на функции


Генераторот на функции изработен од нашиот читател Бојан Стојановски

Генераторот на функции изработен од нашиот читател Бојан Стојановски

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2003. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.