Роботика
Словенечки иноватори конструирале робот што скија! Роботот што скија е еден од многубројните проекти на Љубљанската лабораторија за роботика, која е дел од институтот "Јозеф Штефан". Научниците во лабораторијата во моментов макотрпно работат на активностите и движењата šкои би биле во состојба да...
Објавено на 06.06.2012 - 11:01

Медицина
Истражувачи во Институтот „Гледстоун" од Универзитетот во Калифорнија, вршеле истражувања со цел да пронајдат начин како да ги поправат оштетените срцеви клетки. Еден од начините бил оштетеното ткиво да се замени со здраво ткиво од донатор, додека, пак, во другото испитување форсирана била можноста...
Објавено на 06.06.2012 - 10:49

Медицина
Холестерол – тоа е збор кој секој од нас го слушнал, но со погрешно значење, велат најновите резултати од истражувањата. Иако тоа значење можеби ви се врежало во мозокот, истражувачите препорачуваат сето тоа да го заборавите. Далеку од вистината е дека високиот процент на холестерол е штетен, велат...
Објавено на 05.06.2012 - 11:37

Астрономија и астронаутика
Оваа фотографија, изработена од стереокамерата со висока резолуција (High Resolution Stereo Camera - HRSC) на вселенското летало Марс Експрес, го прикажува Павонис Монс (Pavonis Mons), централниот од трите вулкани кои го сочинуваат планинскиот регион Тарсис (Tharsis Montes). Планинскиот регион...
Објавено на 05.06.2012 - 11:26

Автомобилска техника
Google сака неговите автомобили со автономно движење да ги пушти во сообраќај што побрзо. Овие автомобили, чија основа ја претставува моделот Toyota Prius, се веќе успешно тестирани, при што поминале 250 000 милји на тестирање. Задоволни од успехот со овој проект, Google се впушти во мисија да...
Објавено на 04.06.2012 - 10:30

Информатика
Истражувачите тврдат дека луѓето сè помалку ги паметат фактите и податоците, но сè повеќе ги паметат веб-страниците на кои можат да ги најдат, односно да ги прочитат нив. Дека тоа е така – нема сомнение, но пред да биде елаборирано ова тврдење мислам дека не е лошо, се разбира помладите читатели,...
Објавено на 04.06.2012 - 10:26

Биологија
Научниците на Хаваи откриле еден вид мов кој веќе 50 000 години сам се обновува и се клонира. Се верува дека ова е најстариот повеќеклеточен организам на Земјата кој го има ова несекојдневно својство. Мовот Sphagnum palustre е еднополово растение. Иако овој вид мов се наоѓа на повеќе подрачја на...
Објавено на 31.05.2012 - 10:48

Електротехника
Интелегентен систем за осветлување и контрола во кој во потполност се интегрирани индукциските светилки на АМКО, апликациите за заштеда на енергија на компанијата Echelon и софтверот на Sreetlight Vision – сето ова преставува систем за осветлување на 21 век. Системот содржи додатни функции за...
Објавено на 30.05.2012 - 10:53

Астрономија и астронаутика
Оние кои кога било во животот виделе ѕвезда што паѓа, а не се занимаваат со астрономија, веројатно во таа прилика си замислиле по некоја убава желба. Оние, пак, што се занимаваат со астрономија, или барем колку толку се разбираат во оваа наука, веројатно виделе толку многу метеори, што го потрошиле...
Објавено на 29.05.2012 - 14:58

Омнибус
Петнаесетгодишниот Џек Андрака од Краунсвил, Мериленд, го освои првото место за неговиот метод за откривање на рак на панкреас на овогодишниот Меѓународен саем за инженерство на Интел. Врз база на хартија за тестирање дијабетес, Џек создал едноставен сензор за тестирање крв или урина преку кој се...
Објавено на 28.05.2012 - 14:50

Pages