Омнибус

Sony Memory Stick Pro Duo PSP од 2GB;
Фолксваген Пасат - автомобил на годината во Македонија;
Саем на играчки "Нирнберг 2006";
Next Sense ја доби годишната награда на Мајкрософт во Македонија;
Микрофонско-линиски засилувач Yamaha MLA-8;
Човечкиот мозок сè уште се развива;
Microsoft Office 2007;
Стардаст безбедно се врати дома;
Fluke 199C;
Орионовата маглина;
Вега има "ладен" екватор;
X-47-B;


Аеронаутика

Борбениот авион F-15 иако првенствено е развиен како моќен тежок ловец за дејство во сите услови, постепено според потребите на ВВ на САД евоулираше во уште помоќен ловец-бомбардер F-15E, способен да изведе хируршки прецизен напад врз повеќе видови на цели, во сите временски услови, преку ден и ноќ. Практично F-15E моментално е најмоќниот повеќенаменски борбен авион со кој располага ВВ на САД.


Астрономија и астронаутика

По изгубената трка за испраќање човек на Месечината, советската космичка програма се свртела кон нова цел: орбитални станици. Намената на орбиталните станици била да се испитаат ефектите на долготрајните космички летови врз човечкото тело, да се испита можноста за производство на различни материјали во услови на бестежинска состојба и да се изврши набљудување на Земјината површина за различни воени и цивилни потреби.


Астрономија и астронаутика

Ова е нашиот краток водич за астрономите-аматери. Дознајте што, каде и како можете да набљудувате овој месец на нашето небо со помош на голо око, обичен двоглед и аматерски телескоп. Посебна прилика за набљудување овој месец е затемнувањето на Сонцето кое ќе се случи на 29 март.


Електроника

Колку повеќе ни изгледа дека сé е кажано со електричната шема на "срцето" на еден засилувач на моќност, толку повеќе сме далеку од реалноста. Имено, еден High End уред не е составен само од квалитетен засилувачки степен и првокласни компоненти за него, туку и од низа други периферни уреди кои неправилно се поимаат како сосема маргинални фактори во квалитетот на целиот уред.


Електроника

Ако си тргнал во нашето школо за електроника и сериозно настојуваш да продолжиш по нашите првични селекции на одредени теми во претходните броеви на ЕМИТЕР, овој напис ќе ти помогне да ги разбереш објаснувањата на процесите и појавите сврзани со едноставните и комплицираните електронски кола, коишто ќе бидат обработувани понатаму.


Електроника

Имобилизаторот или онеспособувачот е корисен уред кој се употребува за заштита на автомобилите од кражба. Може да се користи самостојно или во комбинација со аларм. Во понатамошниот текст имобилизаторот ќе биде опишан како самостоен уред.


Електроника

Комплетна заштита од превисок напон кој може да се појави при напојувањето на електронските кола, независно дали потекнува од индуктивните потрошувачи во мрежата, од удар на гром или од некоја друга причина, не постои. Сепак, ризикот од прегорување на опремата може многу да се намали со помош на релативно едноставни и евтини кола.


Електроника

Наменет е првенствено за системи за надзор на објекти кога видеосигналот од една камера треба да се следи на неколку монитори, но и за сите други ситуации кога е потребна поделба на видеосигнал на повеќе, условно кажано, потрошувачи (мултипликација на видеоматеријал).


Електроника

Во претходниот број на ЕМИТЕР ги опишавме основните карактеристики на овој извонреден програм, а сега продолжуваме со опишување на едиторот за изработка на електрична шема. Со оваа програма се исцртува електричната шема на уредот за кој подоцна може да го изработиме изгледот на ППК, која на крај може и практично да ја изработиме.


Информатика

Во минатиот број зборувавме за намената на Microsoft FrontPage-от, основните поими и карактеристики, како и за изработка на едноставна Web-презентација, почнувајќи од празна страница. Можностите на програмата се навистина многу големи, па во понатамошното разгледување би сакал да посветиме внимание и на некои напредни опции кои ни стојат на располагање.


Информатика

Многу често се јавува потреба во Excel да се вметнат податоци од други документи кои не се од Excel формат. За истите да бидат правилно импортирани ја користиме алатката Import External Data. Query е, пак, една алатка која може однапред да ги исфилтрира големите бази со податоци и како такви да се пренесат во Excel.


Информатика

Биосот е круцијална компонента од секој систем. Ако неговите опции се погрешно нагодени, тоа може да го забави компјутерот дури и до 40%. Преку биосот матичната плоча го контролира целокупниот хардвер. Биосите се нагодени така што би ги контролирале сите можни компоненти во компјутерот, додека во реални услови тоа не е случај.


Информатика

Откако беше изработен првиот процесор со помош на 65nm технологија и кога беше објавено дека тој е максимумот што може да се достигне со денешната технологија, многумина се запрашаа, пак, кој е максимумот што самата 65nm технологија може да го понуди во развојот на компјутерските чипови.


Информатика

Живееме во време на компјутери кога информацијата значи многу. И кога не би постоеле компјутерските мрежи сигурно сé уште би праќале писма и гулаби за некому да му соопштиме некоја информација. За да испратиме слика на подолго растојание, доволно е да стиснеме на едно копче и таа е веќе далеку или во компјутерската мрежа. За сиот овој напредок се заслужни компјутерските мрежи.


Медицина

Галванска струја е еднонасочна константна струја која не ги менува насоката, јачината и напонот. Прикажана графички таа изгледа како права линија која е паралелна со апсцисата. Примена на галванска струја во лекување се нарекува и медицинска галванизација, галванска терапија или галванотерапија. Се добива со исправање на наизменична синусоидална струја од градската мрежа во еднонасочна константна струја.


Автомобилска техника

Тркачките патеки во основа се неправилни кругови испреплетени со многу свиоци кои често поминуваат низ убави пејзажи. Нивните пет-шест километри должина се местото каде што модерните гладијатори ја стекнуваат својата слава и се запишуваат во историјата на Формула 1. Некои од патеките имаат славно и богато минато исто како и најпознатите возачи во Формула 1.


Аудио и видеотехника

Во текот на изминатава година ЕМИТЕР ги посети најголемиот број на аудиостудија во Македонија, всушност, да бидеме попрецизни, сите посетени студија беа од Скопје. На повеќето наши повици да се јават сопствениците на студијата и од Скопје и од внатрешноста немаше никаков одговор, иако знаевме дека некои студија постојат. Причината за молкот тие најдобро ја знаат.


Електротехника

Популарниот Теслин трансформатор за генерирање на високофреквентни и високонапонски електрични осцилации е феноменален пронајдок од времето кога сé уште не беше пронајдена електронската цевка како засилувач и осцилатор. Тој и денес ги возбудува чувствата на конструкторите-аматери, кои би сакале да експериментираат со него. Им излегуваме во пресрет со објавување на овој напис за самоградба на мини-модел на таков трансформатор, кој, иако во многу намалена верзија, продуцира импресивна слика на електрични празнења и безжично напојување на флуоросцентни светилки. Конструкцијата е едноставна, а материјалот е широко достапен.


Телекомуникации

Динамиката на модерниот живот наметнува потреба од комуникација со остатокот на светот, каде било и во кое било време. Кога станува збор за гласовна комуникација (говор), секако тука предничи ГСМ системот. Можноста да разговарате кога седите во некое кафуле, шетате во парк, се возите во автомобил или воз, додека одморате на некоја плажа... го прави овој систем неизоставен дел од секојдневието. Но, како нашиот глас патува низ воздухот (етерот) за да стигне до нашиот соговорник?


Уводник

По само неколку месеци од одбележувањето на 10-годишното излегување на ЕМИТЕР (август 2005г.) одбележуваме уште еден мал, но значаен јубилеј - 100-ти број на ЕМИТЕР.


Писма
Предлози за "Школа за електроника"
Како до симетричен напон од две батерии
AMD Athlon 64 или Intel Pentium 4
Стабилизираниот извор ми дава помал напон
Поддршка
Проблеми со стробоскопот со неонка
Изработка на калеми