Рубрика: Телекомуникации
GSM - глобален систем за мобилни комуникации
Автор: Златко Петревски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2006.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Динамиката на модерниот живот наметнува потреба од комуникација со остатокот на светот, каде било и во кое било време. Кога станува збор за гласовна комуникација (говор), секако тука предничи ГСМ системот. Можноста да разговарате кога седите во некое кафуле, шетате во парк, се возите во автомобил или воз, додека одморате на некоја плажа... го прави овој систем неизоставен дел од секојдневието. Но, како нашиот глас патува низ воздухот (етерот) за да стигне до нашиот соговорник? Да почнеме од почеток.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2006. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.