Здраво редакцијо!
Најнапред поздрав до сите во редакцијата.
Имам едно прашање во врска со електронски уред за заштеда на струја што го видов на интернет-огласник: http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=980996. Овој уред со ознака SD-001 се продава за 1000 денари со овие карактеристики:
- ја намалува потрошувачката на ел. енергија;
- едноставен за употреба, само се вметнува во штекер;
- го стабилизира напонот и го апсорбира вишокот на ел. енергија;
- 1 уред е за 1 фаза.
Затоа сакам да прашам дали сте запознаени со уредот, ако сте запознаени, дали навистина овој уред од 1000 денари штеди струја или е маркетиншки трик?
Благодарам однапред за евентуалниот одговор.
Поздрав од Пере – Петруш Армагедон

Овој уред не штеди струја и немојте да го купувате. Всушност, овој уред ништо не прави.
Интересно, на него пишува spixe buster наместо spike buster – дури не се ни потрудиле правилно да го напишат изразот на англиски.
Владимир Филевски

На сликата гледам уред што личи на полнач, но не е тоа. Има две LED диоди, колку да се види дека нешто работи, и да не нè јаде сомнеж дека сме купиле неисправен уред, Но освен што цело време ќе зафаќа еден штекер и нè потсетува дека сме направиле еден домаќински гест, никаква корист од него нема. Слични производи има многу. Еден од најсмешните (за мене) се магнетите во облик на прстен што се ставаат околу доводот за гориво во карбураторот кај автомобилите. Демек овие магнети, незнам за колку % ја намалуваат потрошувачката на гориво при иста моќност на моторот и слично.
Заштеда на сметките за електрична енергија може да се постигне со нејзино порационално користење. На пример, ако бојлерот преку цела ноќ одржува 60 литри вода под 60 степени, а никој нема потреба од таа вода, тогаш може и без тој трошок. Палењето и гасењето на бојлерот не е голема работа, но сепак е обврска. Ако ова го прави некој програмабилен тајмер, тогаш овој уред навистина заштедува енергија, а не ова што се нуди на рекламата. Друг начин на заштеда се застерените и енергетски неефикасни уреди. Пример, ако фрижидерот е стар. Вратата не налегнува (мајсторски дихтува) како што треба, постојано мрзне или протекува, тогаш тој троши повеќе од нов уред. Ходниците, бањите, претсобјата без природно осветлување се места каде што мора да запалиме светилка и потоа да ја исклучиме. Но, честопати забораваме да го направиме тоа. Речиси сите кафулиња во градов овој проблем го решија со поставување сензори за движење. Додека се вртка некој во собата свети, потоа автоматот ги гаси светилките. Постојано вклучените компјутери исто така придонесуваат за поголеми сметки. Јас правев мерења кај мене дома и дојдов до заклучок дека јас и синот со постојано вклучени компјутери (на стендбај повеќето време) трошиме повеќе од дотраениот фрижидер. Употребата на соларни колектори за греење вода, готвење на гас се исто така многу ефикасни начини за заштеда на електрична енергија. Значи, тоа се насоките во кои треба да се рамислува а не во купување на вакви шарлатански производи.
Кирил Крстевски

Здраво уредништво на Емитер,
Еве јас повторно се јавувам, бидејќи најдов некои информации за овој штедач на ел. струја SD- 001 со шема, за да можете вие подетално да одговорите за што се работи во овој случај.
http://archive.siliconchip.com.au/cms/A_109592/article.html
На дадениот линк ја има шемата со повеќе објаснувања, за да можете да ја објавите во Емитер, бидејќи мислам дека ќе биде интересно проектче за многумина.
Поздрав од Пере – Петруш Армагедон

Како што претходно кажавме, овој уред не штеди струја. Тој со кондензаторот на влезот само врши промена на факторот на моќност (косинус фи) од кој зависи износот на реактивната моќност. Но кај домаќинствата ЕВН ја мери само активната моќност, што значи дека факторот на моќност е неважен. Единствено позитивно од ова коло е варисторот, со кој се апсорбираат пренапоните (напонските "шпицови") во мрежата, но за таа намена има многу поевтини и поквалитетни филтри со пренапонска заштита. Останатиот дел од колото е обичен насочувач за побуда на LED диодите, коишто со светењето го "убедуваат" корисникот дека уредот си ја врши наводната функција на заштеда на електрична енергија. Резиме – не трошете си ги залудно парите на овој уред!
Претпоставувам дека сега многумина ќе ни се јават да го негираат нашиот одговор, па за сите нив во следниот број ќе објавиме поширок напис на оваа тема.
Слободан Таневски


Здраво,
Би можеле ли да ми дадете мислење за долунаведените 3 рисивери? Многу би ми значело Вашето мислење и сигурно би го одбрал тој што Вие би ми го препорачале. Ми имате дадено препорака за многу проекти од Емитер, кои успешно ги имам изработено и сум презадоволен од нив, па се надевам би ми помогнале со овој проблем којшто не се надевав дека ќе биде толку тежок. Се работи за
Yamaha avr x 477 (на стр. 117 е спецификацијата)
Pioneer vsx-529-k (на стр. 64 е спецификацијата)
Denon avr x1000 (не сум многу воодушевен од моделот, но само тој е во истиот price-range кај нас.)
Мене најмногу ми се допаѓа Yamaha бидејќи изгледа квалитетно изработено и деловите коишто можев да ги видам изгледаа квалитетно, а не можам да го кажам истото за Pioneer. Сепак, тој има hdmi 2.0, што во иднина би имал придобивка од 4K со 60fps.
Во прилог поставив 2 pdf фајла, упатства во кои на последните страници стојат спецификациите, па според неа, се надевам, ќе ми препорачате што е подобро.
Инаку, имам звучници Jamo E650 (стари се 10 години, но даваат супер звук). Воглавно слушам стерео, единствено кога ќе преземам филм во 5.1, тогаш само surround кој не го преферирам многу.
Би Ве прашал уште нешто. Имам рисивер Panasonic SA-HE70, сите влезови работат, освен дигиталните 2 оптички и еден коаксијален. Тие се на одделна плочка. Овој проблем се појавуваше кога ќе заѕвони ѕвонче на врата или ќе се вклучи светилка или клима и наеднаш, на секунда ќе го снема дигиталниот сигнал, па пак ќе се појави. Сега престана да прави така, и воопшто не го препознава дигиталниот сигнал. Сменив неколку кондензатори на плочката, но тоа не направи никаква разлика. Знаете ли некој сервисер што би можел да се обиде да го реши проблемот, бидејки овластените сервиси како Видеодата не порачуваат делови за уреди постари од 10 години, со тоа што не се нафаќаат да го прават.
Се извинувам ако ви одземав многу време и ќе ве разберам ако немате време да ми одговорите за рисиверите. Сепак, очајно ми треба помош за изборот, па се одлучив да побарам од вас.
Со почит
Бранислав Стратров

Од спецификацијата на наведените рисивери не може да се процени квалитетот, туку единствено може да се види излезната моќност, која е многу слична за сите наведени модели. Треба да се пребараат специјализираните списанија што тестираат вакви уреди, за да може да се стекне појасна слика за тоа кој од нив е подобар.
Од спецификациите може да се види со кои и какви конектори располагаат и врз основа на потребите да се донесе одлука, но тоа е премногу субјективна работа. Општо земено, добро е да се одбере оној рисивер кој ги има најновите технички решенија – најнова верзија на USB, HDMI, ...
Но, лично мислам дека нема потреба да купувате скап ресивер, затоа што, како самите кажувате: "Воглавно слушам стерео единствено кога ќе преземам филм во 5.1 тогаш само surround кој не го преферирам многу". Зошто да трошите пари на нешто што не преферирате? Можете да одберете некој поевтин модел на рисивер, на пример Pioneer VSX-323, особено со оглед на тоа што Jamo E650 не се во рангот на поквалитетните звучници.
Не е едноставно да се заклучи во што е проблемот со Panasonic SA-HE70, но на прв поглед личи на преосетливост на процесорот на напонски промени. Треба да се провери колото за ресетирање и малите (керамички) кондензатори околу процесорот и придружните дигитални кола. Сепак, оваа работа доверете ја на искусен сервисер на аудиоопрема.
Владимир Филевски


Здраво Емитер,

Имам едно прашање за вас. Имам сосед кој поседува куче што постојано цивка под мојот прозорец наутро околу 6-7 часот и ми го крши сонот. Двапати во минативе 4 месеци културно му посочив дека кучето не ме остава да спијам со цивкањето, ама тој никако да си најде решение. Бидејќи не сакам да го трујам кучето, единствено ми останува да го пријавам кај инспектор, да го тужам или да направам ултразвучна зујалка за којашто се надевам дека ќе го натера кучето постојано да цивка, па цело маало да реагира на цивкањето, а и него да го фати срам и да нема мир, и сам да си го смири кучето. Дали може таква ултразвучна зујалка да се направи/купи и дали би имала некаков ефект? Ефектот којшто сакам да го постигнам би бил или да прекине да цивка, под претпоставка дека некако зујалката би го "хипнотизирала" или да почне да го нервира, па да цивка толку интензивно, што евентуално би предизвикало сопственикот да почне да чувствува срам и непријатност пред останатите соседи, а и самиот да нема мир. Дали може со таква зујалка да се постигне ова?

Поздрав,

Зоран Јанкулоски

 

Колку што ми е познато, некој посебен уред за смирување на лаење и цивкање на кучиња не постои, освен мајка му или некој човек да го смири. Постојат решенија за плашење и растерување на кучиња и мачки, кои тоа најчесто го прават со помош на ултразвук, како колото од Емитер 9/13: https://emiter.com.mk/napis/11449

Слободан Таневски