Избор на рисивер

Здраво,
Би можеле ли да ми дадете мислење за долунаведените 3 рисивери? Многу би ми значело Вашето мислење и сигурно би го одбрал тој што Вие би ми го препорачале. Ми имате дадено препорака за многу проекти од Емитер, кои успешно ги имам изработено и сум презадоволен од нив, па се надевам би ми помогнале со овој проблем којшто не се надевав дека ќе биде толку тежок. Се работи за
Yamaha avr x 477 (на стр. 117 е спецификацијата)
Pioneer vsx-529-k (на стр. 64 е спецификацијата)
Denon avr x1000 (не сум многу воодушевен од моделот, но само тој е во истиот price-range кај нас.)
Мене најмногу ми се допаѓа Yamaha бидејќи изгледа квалитетно изработено и деловите коишто можев да ги видам изгледаа квалитетно, а не можам да го кажам истото за Pioneer. Сепак, тој има hdmi 2.0, што во иднина би имал придобивка од 4K со 60fps.
Во прилог поставив 2 pdf фајла, упатства во кои на последните страници стојат спецификациите, па според неа, се надевам, ќе ми препорачате што е подобро.
Инаку, имам звучници Jamo E650 (стари се 10 години, но даваат супер звук). Воглавно слушам стерео, единствено кога ќе преземам филм во 5.1, тогаш само surround кој не го преферирам многу.
Би Ве прашал уште нешто. Имам рисивер Panasonic SA-HE70, сите влезови работат, освен дигиталните 2 оптички и еден коаксијален. Тие се на одделна плочка. Овој проблем се појавуваше кога ќе заѕвони ѕвонче на врата или ќе се вклучи светилка или клима и наеднаш, на секунда ќе го снема дигиталниот сигнал, па пак ќе се појави. Сега престана да прави така, и воопшто не го препознава дигиталниот сигнал. Сменив неколку кондензатори на плочката, но тоа не направи никаква разлика. Знаете ли некој сервисер што би можел да се обиде да го реши проблемот, бидејки овластените сервиси како Видеодата не порачуваат делови за уреди постари од 10 години, со тоа што не се нафаќаат да го прават.
Се извинувам ако ви одземав многу време и ќе ве разберам ако немате време да ми одговорите за рисиверите. Сепак, очајно ми треба помош за изборот, па се одлучив да побарам од вас.
Со почит
Бранислав Стратров

Од спецификацијата на наведените рисивери не може да се процени квалитетот, туку единствено може да се види излезната моќност, која е многу слична за сите наведени модели. Треба да се пребараат специјализираните списанија што тестираат вакви уреди, за да може да се стекне појасна слика за тоа кој од нив е подобар.
Од спецификациите може да се види со кои и какви конектори располагаат и врз основа на потребите да се донесе одлука, но тоа е премногу субјективна работа. Општо земено, добро е да се одбере оној рисивер кој ги има најновите технички решенија – најнова верзија на USB, HDMI, ...
Но, лично мислам дека нема потреба да купувате скап ресивер, затоа што, како самите кажувате: "Воглавно слушам стерео единствено кога ќе преземам филм во 5.1 тогаш само surround кој не го преферирам многу". Зошто да трошите пари на нешто што не преферирате? Можете да одберете некој поевтин модел на рисивер, на пример Pioneer VSX-323, особено со оглед на тоа што Jamo E650 не се во рангот на поквалитетните звучници.
Не е едноставно да се заклучи во што е проблемот со Panasonic SA-HE70, но на прв поглед личи на преосетливост на процесорот на напонски промени. Треба да се провери колото за ресетирање и малите (керамички) кондензатори околу процесорот и придружните дигитални кола. Сепак, оваа работа доверете ја на искусен сервисер на аудиоопрема.
Владимир Филевски