Со електроника против куче што цивка

Здраво Емитер,

Имам едно прашање за вас. Имам сосед кој поседува куче што постојано цивка под мојот прозорец наутро околу 6-7 часот и ми го крши сонот. Двапати во минативе 4 месеци културно му посочив дека кучето не ме остава да спијам со цивкањето, ама тој никако да си најде решение. Бидејќи не сакам да го трујам кучето, единствено ми останува да го пријавам кај инспектор, да го тужам или да направам ултразвучна зујалка за којашто се надевам дека ќе го натера кучето постојано да цивка, па цело маало да реагира на цивкањето, а и него да го фати срам и да нема мир, и сам да си го смири кучето. Дали може таква ултразвучна зујалка да се направи/купи и дали би имала некаков ефект? Ефектот којшто сакам да го постигнам би бил или да прекине да цивка, под претпоставка дека некако зујалката би го "хипнотизирала" или да почне да го нервира, па да цивка толку интензивно, што евентуално би предизвикало сопственикот да почне да чувствува срам и непријатност пред останатите соседи, а и самиот да нема мир. Дали може со таква зујалка да се постигне ова?

Поздрав,

Зоран Јанкулоски

 

Колку што ми е познато, некој посебен уред за смирување на лаење и цивкање на кучиња не постои, освен мајка му или некој човек да го смири. Постојат решенија за плашење и растерување на кучиња и мачки, кои тоа најчесто го прават со помош на ултразвук, како колото од Емитер 9/13: https://emiter.com.mk/napis/11449

Слободан Таневски