Рубрика: Електроника
Волтметар со лед диода
Автор: Славко Стојковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Ако сакате да направите волтметар, а немате индикаторски инструмент, за индикација на напонот наместо инструмент можете да употребите ЛЕД диода и потенциометар. Од вредноста на мерниот напон и положбата на лизгачот на потенциометарот зависи кога ќе засвети ЛЕД диодата. Ако се изврши баждарење и се исцрта скала околу потенциометарот тогаш ќе можат да се мерат напони од 2 до 10V со точност од 0,1V.

Главни елементи и материјали:

транзистори: BC108, BC308;
зенер диода: 7,5V

 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.