Рубрика: Електроника
Батериско напојување од 1,5V за бела лед диода
Автор: Петар Аврамовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Белите лед диоди се популарни поради својата висока сјајност и широкиот дијапазон на светлосни бранови во спектарот. За нивно напојување е потребен напон од 3,6V и струја од 20mA. За да се обезбеди напојување од една алкална батерија од 1,5V, потребен е DC-DC конвертор на напон. Опишаниот уред е едноставен и стабилно работи и при напони од Ubat>0,7V. Тоа обезбедува максимално искористување на батеријата, односно подолг век на батеријата во текот на експлоатацијата.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1009
транзистори 2N3904;
калем: 100µH;
бела LED
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.