Рубрика: Електроника
Полнач на Ni-MH батерии
Автор: Петар Аврамовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2005.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Поради непостоењето на мемориски ефект, двојно поголемиот капацитет и други подобри карактеристики, Ni-MH батериите постепено ги заменуваат Ni-Cd батериите. И покрај сличните карактеристики, не е дозволено полнење на Ni-MH батерии со полнач наменет за полнење на Ni-Cd батерии. Полначот што ќе биде опишан спаѓа во групата на "smart chargers" или интелигентни полначи, затоа што не дозволува преполнување на батериите.

Исправки и дополнувања:
Недостасува вод на ППК

На плочката со печатено коло прикажана на слика 2 (страница 56) недостасува дел од водот од изводот 3 на IC1 до масата. Оние кои веќе ја направиле или набавиле оваа плочка од ППК сервисот на ЕМИТЕР овој недостаток може да го корегираат со залемување на парче жица помеѓу спомнатиот вод и масата (минусот на C1).


Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК005
ИК: L200, LM10C
Транзистори: 2N3019 или 2SC3225
 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2005. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.