Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Аналогно-дигитални конвертори (1)
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Аналогните и дигиталните сигнали, меѓусебно различни по природа, се поврзани преку процесот на аналогно-дигиталната конверзија. Дали и колку овој процес е комплициран, ќе биде прикажано во следниов напис. Потоа ќе стане збор за тоа кои видови конвертори постојат и кои се нивните карактеристики, а на крајот ќе видиме како и зошто се применува процесот на аналогно-дигитална конверзија во обработка на аудиосигналите.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.