Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Аналогно дигитални конвертори (3)
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Со овој напис се опфатени неколку видови конструкции на A/D конверторите, од најосновните до современите конвертори со голема брзина на конверзијата, применети во областите на аудио и видеосигналите. Ограничувачки фактор за точноста на аналогно-дигиталната конверзија е прецизност на референтниот напон.

Голем број A/D конвертори употребуваат референтен напон од надворешен извор, а има и конвертори со внатрешен извор на референтен напон, кој се добива од напонот на напојувањето. Во овој број зборуваме за: Компаратор како 1-битен A/D конвертор, Паралелен A/D конвертор (Flash), Броечки A/D конвертор, А/Д конвертори со последователна апроксимација.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.