Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Тонска регулација
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


За оцената на квалитетот на тонот конечен судија е човечкото уво. Врз квалитетот на тонот имаат влијание неколку фактори, почнувајќи од акустиката на просторот во кој се слуша, преку квалитетот на изворот на звукот, големината и јачината на звучниците, па се до фреквенциската карактеристика на засилувачот на тонските сигнали. Дали некој тон е пријатен или не тоа е субјективна процена и поради тоа е потребно да се даде можност за корекции. Таква можност за корекција на јачината и бојата на тонот се применува во засилувачот на нискофреквенциските сигнали со посебни тон-контролни предзасилувачи поставени пред излезниот степен.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК315
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.