Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Историја на електротехниката и електрониката - 2
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Непречениот развој на електротехниката, во содејство со нуклеарната физика, изнедрува нова гранка во областа на електрицитетот – Електроника. Резултатите од овој развој се видливи во сите пори на денешниот живот. Електрониката практично го освојува светот. Таа е присутна во комуникациите, компјутеризациите, во автомобилите, сателитите, воената опрема, медицината, уредите во домаќинствата и многу други области. Денес е тешко да се разбере дека животот пред само сто години бил сосема поинаков во тој поглед.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.