Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Логички порти во CMOS технологијата
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во технологијата на изработката на интегрираните кола се применуваат сите видови транзистори: биполарни, униполарни или FET и MOSFET и CMOS. Кратенката CMOS (Complementary Metal-Oxid Semoconductor) означува полуспроводник, изработен од два комплементарни и симетрични транзистори од кои едниот е p-мосфет, а другиот n-мосфет. Тој е основна компонента за градба на микропроцесори, микроконтролери, статички RAM и други дигитални логички кола. Тој се употребува и за поголем број аналогни кола како: сензори за слика, претворувачи на податоци и интегрирани примопредаватели во многу видови комуникации.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.