Рубрика: Електроника
Засилувач за антена
Автор: Славко Стојковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Се случува кога ги гледате омилените канали на вашиот ТВ-приемник тие да имаат неквалитетна слаба слика со шум или, пак, со вртење на копчето за бирање ФМ-радиостаници од вашиот ФМ-радиоприемник, да нагодите станица со слаб сигнал во која има пречки или шум - сето тоа доаѓа од слабиот сигнал кој доаѓа од антената. За да го засилите овој сигнал и да го подобрите приемот на вашиот ТВ или ФМ-радиоприемник, запознајте се со овој мал засилувач кој целосно е опишан во овој проект.

Технички карактеристики:

Фреквенциски опсег: 40 до 900 MHz; Засилување: >20 dB; Максимално излезно ниво: 90 mV; Влезно-излезна имдеданса: 75 Ω.

 
Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК417
транзистор BFR90

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.