Рубрика: Електроника
Стереозасилувач со DC-volume контрола
Автор: Славко Стојковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Како да изработите мал стереозасилувач кој на своите излези ќе испорачува моќност поголема од 2x1W и ќе ве чини само 120 денари? Одговорот ќе го најдете во текстот од овој проект.

Во овој напис целосно е разработен проект на 2x1W стерео-аудиозасилувач во кој како главна компонента за негова реализација се користи TDA7053A, од светски познатата фирма PHILIPS. Ова 16-пинско интегрирано коло користи DC-напон за контрола на засилувањето. За DC- волуме контролата, односно за промена на DC-напонот во овој двоен засилувач се користи единичен потенциометар со минимална грешка. Колото може да работи со поголем опсег на DC-напон и тоа од 4,5V па сè до максимални 18V. За нормална работа на ова интегрирано коло не му е потребен ладилник.

Технички карактеристики:

Напојување: 4,5 - 18 Vdc;

Излезна моќност: >1W на Us = 12V;

Фреквенциски опсег: 20Hz - 20kHz;

THD: <1% на 0,5W/ 8Ω;

Однос S/N: >60dB

 
Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК409
ИК TDA7053A;
потенциометар: 10k log

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.