Рубрика: Електроника
Гитарски педал Ibanez Tube Screamer TS808
Автори: Жарко Петковски, Владимир Филевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 204 - 4/2022.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Прототипот на гитарскиот педал Tube Screamer ТS808 изработен од Жарко Петковски

Гитарските педали се многу благодарна област за самоградителите – електронските шеми најчесто се едноставни, цената на деловите не е висока, а задоволството со направениот уред е бесценето! Во овој самоградителски проект ќе го направиме познатиот гитарски педал за овердриве ефект Ibanez Tube Screamer TS808.

Tube Screamer TS808 од Ibanez е најпоз­натиот и најкористениот overdrive гитар­ски педал, воопшто. Неговото име доаѓа од фактот дека звучи како „лампашки” засилувач во клипинг. Tоа прекумерно заситување на ламбите звучи многу по­топло и помеко од изобличувањето што ќе го добиете при клипинг на засилувач со транзистори. Овој педал, освен допол­ни­телното изобличување, ги нагласува средните фреквенции давајќи повеќе attack на звукот.

Слушнете го Stevie Ray Vaughn и ќе до­биете прилично добра замисла за то­но­вите што можете да ги извлечете од овој педал! Погоден е за блуз и за целиот опсег на рок-музика, додавајќи класичен тон кој се карактеризира со дисторзија слична на лампашката, како и со долго и непречено одржување на тонот. Фрек­вен­цискиот одѕив е приспособен да ги на­г­ласи средните фреквенции, што по­ма­га да се задржи звукот на гитарата над општата мешавина од звуци во бендот.

Шемата е релативно едноставна и е лесна за изработка. Колото е дизајнира­но во 1979 година од Сусуму Тамура, јапонски инженер кој работи за Nisshin Onpa/Maxon, производител на уредите за Ibanez. Успехот на овој педал се должи на интелигентниот избор на концептот за дисторзирање, во облик на фреквенцис­ки селективен soft clipping добиен преку неинвертирачки операциски засилувач со две антипаралелни диоди во негатив­ната повратна врска, обликуван со два RC-филтра. Педалот има три потенцио­метри: Overdrive (количина на изобличу­вање), Tone (тонска контрола, најмногу на високите) и Volume (ниво/јачина на излезниот сигнал).

Поради успехот на педалот, во текот на годините објавени се неколку верзии и реизданија (особено е популарна TS9), со мали варијации на колото. Овој про­ект е фокусиран на првиот дизајн, кој се смета за „најисправен”: Ibanez Tube Screamer TS808.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК2201

ИК: JRC4558D (LM833)
Транзистор: 2N3904 (2N5089)
Двополен или трополен ножен преклопник

 
Жарко Петковски ја демонстрира работата на изработениот гитарскиот педал Ibanez Tube Screamer TS808
Клучни зборови:
Прототипот на гитарскиот педал Tube Screamer ТS808 изработен од Жарко Петковски

Прототипот на гитарскиот педал Tube Screamer ТS808 изработен од Жарко Петковски

Фотографиja од нашиот прототип на гитарскиот педал Tube Screamer ТS808, во изведба на Жарко Петковски

Фотографиja од нашиот прототип на гитарскиот педал Tube Screamer ТS808, во изведба на Жарко Петковски

Поглед во внатрешноста на изработениот гитарски педал Tube Screamer TS808

Поглед во внатрешноста на изработениот гитарски педал Tube Screamer TS808

Изглед на оригинален гитарски педал Tube Screamer TS808

Изглед на оригинален гитарски педал Tube Screamer TS808


Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 204 - 4/2022. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.