Рубрика: Електроника
Гитарска педала Marshall Guv’nor
Автори: Жарко Петковски, Владимир Филевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-6/2021.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Изработениот Marshall Guv’nor од Жарко Петковски и оригиналнот

Гитарските педали овозмо­жу­ва­ат бескрајно големо море на богат­ство од дополнителни звуци што го збогатувааат гитарскиот израз. На пазарот може да се најдат огромен број различни гитарски педали, за сечиј вкус, а и цените се прифат­ливи. Голем дел од нив имаат ед­ноставна електроника во себе, што е лесна за самоградба и за запоз­навање со оваа интересна област. Овој проект претставува самоградба на старата, добра гитарска педала Marshall Guv’nor.

Овој самоградителски проект е клон на гитарската педала Marshall Guv‘nor („гувернер”), која се произведувала од 1988 до 1991 година. Педалата е од видот на overdrive (овердрајв) што значи дека додава изобличување (дисторзија) слично на засилувач со електронски ламби во моментите кога клипува. На­ме­рата била да дава звук близок на лампашкиот засилувач Marshall JCM800 во состојба на клипинг (clipping). Звукот на педалата се карактеризира со остар и продорен тон, со посебно акцентирање на високите тонови. Одлична е за во комбинација со други педали како Chorus, Flanger, Phaser, итн. Ако сакате ваша­та гитара да звучи исто како гитарата на Gary Moore во хитот Still got the blues, направете ја оваа педала!

 

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК2103

ИК: TL072

 
Жарко Петковски ја тестира својата изработка на гитарската педала Marshall Guv’nor
Клучни зборови:
Изработениот Marshall Guv’nor од Жарко Петковски и оригиналнот

Изработениот Marshall Guv’nor од Жарко Петковски и оригиналнот

Поглед во внатрешноста на изработениот Marshall Guv’nor од Жарко Петковски

Поглед во внатрешноста на изработениот Marshall Guv’nor од Жарко Петковски

Поглед во внатрешноста на изработениот Marshall Guv’nor од Жарко Петковски

Поглед во внатрешноста на изработениот Marshall Guv’nor од Жарко Петковски

Поглед во внатрешноста на изработениот Marshall Guv’nor од Жарко Петковски

Поглед во внатрешноста на изработениот Marshall Guv’nor од Жарко Петковски


Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-6/2021. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.