Рубрика: Електроника
Едноставни аларми со CMOS ИК (2)
Автор: Дејан Антоновски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-12/2020.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


За да може фрижидерите или замрзнувачите да работат коректно односно да ја одржуваат температурата константна особено во летните месеци потребно е врата од истите да биде добро затворена. Но понекогаш корисниците на фрижидерите а особено децата при отворање на вратата на фрижидерот се со цел да ги земат потребните намирници забораваат да ја затворат врата или да ја остават подотворена. Истото може да се спречи со користење на едноставен алармен уред со веќе познатото CMOS интегрирано коло 4011.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППКУНИ2
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-12/2020. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.