Рубрика: Електроника
Таурус 20 - SSB QRP трансивер (2)
Автор: Миле Кокотов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10-12/2018.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


“Таурус 20” е едноставен QRP SSB трансивер за 20-метарскиот радиоаматерски опсег (14 MHz), со кој можат да се одржуваат врски од дома, но исто така многу е погоден за мобилна работа, на излет, прошетка во парк, планина, плажа и слично. Фреквенциското подрачје во 20-метарскиот радиоаматерски опсег е интересно поради тоа што со мала моќ и релативно мала антена можат да се одржуваат врски со цела Европа, а и подалеку. Во првиот дел од овој проект беше прикажан предавателот, а сега е на ред приемникот со опис на шемата, изработката и нагодувањата. На крајот следуваат упатства за монтажа на комплетниот примопредавател, финалните мерења и нагодувања.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1801

Транзистори: J310, 2N3904;

ИК: MC3362P, LM386;

Кристали: 10 MHz HC49/U

 
Демонстрација на работата на Таурус 20 SSB QRP
Клучни зборови:
ППК на приемникот со целосно монтирани елементи

ППК на приемникот со целосно монтирани елементи

Таурус 20 SSB QRP во изведба на Горан Трајановски

Таурус 20 SSB QRP во изведба на Горан Трајановски

Уште една изведба на Таурус 20 SSB QRP од Горан Трајановски

Уште една изведба на Таурус 20 SSB QRP од Горан Трајановски

Уште една изведба на Таурус 20 SSB QRP од Горан Трајановски

Уште една изведба на Таурус 20 SSB QRP од Горан Трајановски

Уште една изведба на Таурус 20 SSB QRP од Горан Трајановски

Уште една изведба на Таурус 20 SSB QRP од Горан Трајановски

Уште една изведба на Таурус 20 SSB QRP од Горан Трајановски

Уште една изведба на Таурус 20 SSB QRP од Горан Трајановски

Уште една изведба на Таурус 20 SSB QRP од Горан Трајановски

Уште една изведба на Таурус 20 SSB QRP од Горан Трајановски

Уште една изведба на Таурус 20 SSB QRP од Горан Трајановски

Уште една изведба на Таурус 20 SSB QRP од Горан Трајановски


Таурус 20 SSB QRP во изведба на Благоја Ѓаковски

Таурус 20 SSB QRP во изведба на Благоја Ѓаковски

Таурус 20 SSB QRP во изведба на Благоја Ѓаковски

Таурус 20 SSB QRP во изведба на Благоја Ѓаковски

Таурус 20 изработен од Стефан Милојчевски Z34MSP кој има само 15 години

Таурус 20 изработен од Стефан Милојчевски Z34MSP кој има само 15 години

Таурус 20 изработен од 15-годишниот Стефан Милојчевски Z34MSP

Таурус 20 изработен од 15-годишниот Стефан Милојчевски Z34MSP

Таурус 20 изработен од 15-годишниот Стефан Милојчевски Z34MSP

Таурус 20 изработен од 15-годишниот Стефан Милојчевски Z34MSP

Таурус 20 изработен од 15-годишниот Стефан Милојчевски Z34MSP

Таурус 20 изработен од 15-годишниот Стефан Милојчевски Z34MSP

Фотографија од Таурус 20 изработен од Љупчо Најдановски Z32EM

Фотографија од Таурус 20 изработен од Љупчо Најдановски Z32EM

Фотографија од Таурус 20 изработен од Љупчо Најдановски Z32EM

Фотографија од Таурус 20 изработен од Љупчо Најдановски Z32EM

Фотографија од Таурус 20 изработен од Љупчо Најдановски Z32EM

Фотографија од Таурус 20 изработен од Љупчо Најдановски Z32EM

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10-12/2018. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.