Рубрика: Електроника
Аларм за брава
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во оваа статија е прикажан едноставен и интересен алармен склоп за заштита на вашиот стан од несакани посетители. Склопот се огласува со звучен сигнал при допир на бравата од влезната врата, и на тој начин ја штити од насилно отворање.

Досега повеќепати објавивме склопови за самоградба на алармни уреди за заштита од провали во станбените простории. Повеќето од нив функционираа така што се активира алармниот уред со затворање на контактот во струјното коло при насилно отворање на влезната врата. Меѓутоа, алармниот уред што ви го предлагаме во овој напис се активира при допир на кваката од вратата на која тој е поставен, што претставува солидна заштита од насилно отворање на вратата. Единствено е нужно кваката од вратата којашто треба да се заштити, да биде метална.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1402

ИК: CD4011

 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.