Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Светлосен индикатор на ниво на течност
Автор: Дејан Антоновски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-6/2021.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во повеќе прилики потребна е видлива сигнализација која ќе го означи достигнувањето на нивото на течноста над дозволеното ниво во некој систем. Таков е случајот, на пример, кај резервоарите за вода за пиење на некои локации. Тука ви претставуваме едно едноставно решение за едноставен аларм којшто функционира на сличен принцип со оние во споменатите системи.

Како и во претходните два звучни индикатора, основата е релаксацискиот осцилатор со два транзистора, така што звучникот се заменува со LED диода или светилка и добиваме светлосен индикатор.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

 

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППКУНИ1

Транзистори: BC547 или сличен NPN, BC557 или сличен PNP

 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-6/2021. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.