Рубрика: Електроника
Светски мини-приемник
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Приемникот прикажан во овој напис има карактеристики кои не се поинакви од т.н. "приемници за светски банд" од старите времиња, кои можат да примаат во еден единствен опсег долги, средни и куси бранови до околу 20 MHz sо амплитудна модулација. Таквите приемници вообичаено би биле натрупани со голем број транзистори, но овој приемник е дизајниран така што да биде колку е можно поедноставен за градба и поевтин. Во тоа е успеано благодарејќи на две современи интегрирани кола.

И покрај едноставноста сепак името "светски мини-приемник", не е несоодветно и за овој дизајн. Некој можеби ќе стави забелешка дека подрачјето на кратки бранови се протега дури до 30 MHz – да, но програмските радиостаници се лоцирани во опсегот под 18 MHz, а останатото фреквенциско подрачје на кусите радиобранови е резервирано за предаватели со друга намена. Тоа овозможува да се конструира приемник со релативно едноставна шема, без тоа да се одрази на осиромашување и на влошување на неговиот квалитет.

Главни елементи и материјали:

ИК: NE612, AD8307;
Кристален филтер: 45MHz;

 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.