Рубрика: Електроника
Функциски генератор М2
Автор: Дејан Трпески
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/1997.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Функцискиот генератор М2 подготвен за употреба

Функцискиот генератор е еден од основните инструменти во секоја електронска лабораторија. Се користи за генерирање на сигнали со различни облици и служи за тестирање и мерење на најразлични електронски кола. Најчесто овие генератори имаат можност да генерираат синусни, триаголни и правоаголни сигнали, а поретко пилести и импулсни сигнали.

Со појавата на неколку специјализирани интегрирани кола, изградбата на квалитетен функциски генератор е значително олеснета и поедноставена. Од постарата генерација на интегрирани кола за оваа намена, секако најпознати се интегрираните кола XR2206 (произвотство на EXAR) и ICL8038 (произвотство на INTERSIL), а од поновата генерација најпознато е колото MAX038 (произвотство на MAXIM).

Во внатрешноста на изработениот функциски генератор М2

Во оваа прилика се одлучивме за функциски генератор базиран на колото ICL8038, за кој сметаме дека е достапен за поголемиот број на наши читатели. Иако се работи за едно доста едноставно и може да се каже класично решение , овој генератор е така проектиран да ги задоволи најголемиот број од потребите за испитувачки сигнали. Генераторот го покрива фреквентното подрачје од 10Hz-100kHz и има можност за избор на синусен, триаголен и правоаголен облик на излезениот сигнал. Исто така постои и TTL компатибилен излез за синхронизација кој може да се искористи и за директо поврзување со дигитални кола кои работат со TTL логички нивоа и за приклучување на надворешен фреквенцметар.

Целиот уред е предвиден за стационарна употреба со мрежно напојување.

Технички карактеристики:

Фреквентен опсег 10Hz – 100kHz
Број на фреквентни подрачја: 4
Излезна отпорност: 50 ома
Изедначеност на амплитудата: ±0,1dB
Максимална излезна амплитуда: 15Vpp
Клир фактор на синусниот сигнал: 1%
Нелинеарност на триаголниот сигнал: 0,1%
Време на пораст на правоаголниот сигнал: 450nS
Време на опаѓање на правоаголниот сигнал: 450nS

 
Главни елементи и материјали:

ИК: ICL8038, NE5534
Преклопници: обртен преклопник 3x4 (3 секции со 4 положби); обртен преклопник 4х3, преклопник 1х2, преклопник 2х2
Трансформатор: 2x12V/4VA

Клучни зборови:
Функцискиот генератор М2 подготвен за употреба

Функцискиот генератор М2 подготвен за употреба

Функцискиот генератор М2 подготвен за употреба

Функцискиот генератор М2 подготвен за употреба

Во внатрешноста на изработениот функциски генератор М2

Во внатрешноста на изработениот функциски генератор М2

Во внатрешноста на изработениот функциски генератор М2

Во внатрешноста на изработениот функциски генератор М2

Функцискиот генератор М2 подготвен за употреба

Функцискиот генератор М2 подготвен за употреба


Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/1997. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.