Рубрика: Електроника
Пливачко светло
Автор: Славко Стојковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Електронски уред за светлосни ефекти секогаш е интересна тема кај поголем број електроничари - било тоа да се почетници било понапредни сите имаат голем предизвик за реализација на ваков уред. Како дополнителна причина е и доаѓањето и славењето на новогодишните празници! Токму затоа ние го нудиме проектов што следува.

Бидејќи новогодишните и божиќните празници се блиску, за да ја подобриме празничната атмосфера ќе ни биде потребен некој светлински електронски склоп. Еден таков уред е детално објаснет и изработен во овој проект. Од повеќето можни електрични шеми за изработка на ваков уред, јас одлучив да изработам електронско коло во кое како главни компоненти учествуваат популарните интегрирани кола: временскиот тајмер NE555 и Џонсоновиот бројач 4017.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1036

ИК:555, 4017; Тријаци: BT139/800

 
Функционалниот прототип на пливачкото светло
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.