Рубрика: Електроника
3-канален "Light Show"
Автор: Сашо Митевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4/1998.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во овој напис следи еден многу едноставен проект на light show или буквално игра на светла. Конкретно тој претставува 3-канален конвертор на звук во светло каде секој канал се активира на ниски, средни или високи тонови соодветно. Поточно секој канал се управува од најгласните "peak" сигнали во својот зададен подопсег на ниски, средни или високи фреквенции. Со оглед на едноставната конструкција и релативно ниската цена, овој проект обезбедува доста добри светлосни ефекти.

Комплетната електрична шема на 3-каналниот light show во кратки црти може да се подели на шест блока: влезен блок, нискофреквентни филтри, три идентични електронски прекинувачи и мрежен блок. Заради безбедносни причини најдобро е овој уред да биде сместен во пластична или дрвена кутија. За постигнување на саканите светлосни ефекти потребно е сијалиците да бидат соодветно поставени во дадената просторија. Изборот на сијалици по бои, облик и димензии е препуштен на конструкторите. 

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: 9804М1
Печатена плочка: 980406
тиристори: TIC106D 
 
Клучни зборови:

Изработениот прототип од 3-каналното Light Show

Изработениот прототип од 3-каналното Light Show

Изработениот прототип од 3-каналното Light Show

Изработениот прототип од 3-каналното Light Show


3-каналното Light Show изработено од Бојан Стојановски некаде пред 2010-та година

3-каналното Light Show изработено од Бојан Стојановски

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4/1998. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.