Рубрика: Електроника
Активна UHF широкопојасна антена
Автор: Михајло Дуноски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/1998.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Опишаната градба на еден широкопојасен UHF приемен систем се одликува со релативно мал број на составни елементи, и посебно е корисен за вградување на тераси, покриви или за квазимобилна примена. Под "квазимобилна" примена се подразбираат: викендички, камп приколки и шатори, каде се пожелни особините на ваквиот систем: лесно ракување, зафаќање на мал простор и добри електрични карактеристики.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: 980304
Транзистори: BF272S или сличен
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/1998. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.