Рубрика: Електроника
Дигитален mΩ-метар ADR INS2-B
Автор: Игор Николовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/1998.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Пред одредено време добив задача да развијам милиомметар односно омметар кој ќе биде способен да мери многу мали отпори - отпори од неколку милиома. Комерцијалните мултиметри немаат способност да мерат многу мали отпори. Дури и некои 4 и 1/2 цифрени мултиметри не мерат отпори помали од 10m. Првите решенија што ми паднаа на памет при конструкцијата на уредот кој ќе биде способен да мери многу мали отпори, беа решението со извор на константна струја и решението со мерен мост како што е Томсоновиот мерен мост. Но на крај се издиференцира едно сосема "десето решение", решение кое далеку ги надминува по квалитетот и точноста, сите други слични решенија.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: 981001
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/1998. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.