Информатика
Добри вести за систем инженерите ширум светот – сите тие наскоро ќе можат да го прецртаат WinRAR од списокот на задолжителни програми што треба да се инсталираат по поставувањето на Windows. Покрај мноштвото други нови функции кои се многу фокусирани на вештачката интелигенција, Мајкрософт објави дека следното ажурирање на Windows 11 ќе добие нативна поддршка за RAR, 7-Zip, GZ и другите вообичаени формати на датотеки за компресија.
Објавено на 26.05.2023 - 12:00

Астрономија и астронаутика
Местото каде се урна Мисијата 1 HAKUTO-R, видена од камерата на орбитерот LRO на 26 април 2023 година, ден по обидот за слетување. LROC NAC слика M1437131607R.
Лунарниот извидувачки орбитер на НАСА (LRO) пронајде остатоци на тлото на Месечината на местото каде во април требаше да се спушти приватно финансираниот лунарен лендер од мисијата HAKUTO-R. Се верува дека лендерот падна на површината на Месечината на 26 април, откако при неговото спуштање се случи аномалија.
Објавено на 25.05.2023 - 13:15

Биологија
Една нова студија открива дали сунѓерите или реброносците (морски суштества налик на медуза) биле првата гранка што се издвоила од дрвото на животот. Како изгледале првите животни на Земјата? Прашањето е исклучително сложено. Ова се должи на тоа што зборуваме за форми на живот составени исклучиво од меки ткива, кои затоа оставиле многу малку траги во фосилните записи. Посигурен начин да се вратиме на потеклото на животот е да се погледне во ДНК, а поконкретно во хромозомите. Со споредување на секвенците на гени кај различни организми, можно е да се реконструираат „роднинските врски“ помеѓу формите на живот дури и да се тие многу оддалечени едни од други, и на овој начин да се погледне во минатото.
Објавено на 24.05.2023 - 17:30

Сеизмологија
Под мотото „ИЗИИС за Скопје”, тимот на Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија започна со посебно дизајнирани едукативни посети на деца од претшколска и школска возраст, со што дава акцент на вредноста на рана едукација каде најмладите жители на Скопје имаат можност да го истражуваат фасцинантниот свет на земјотресите преку забавни и динамични презентации и активности.
Објавено на 23.05.2023 - 15:30

Астрономија и астронаутика
Утре, на 24 мај 2023 година, во 21 часот и 16 минути по македонско време, Земјата треба да прими сигнал што доаѓа од вселената и кој ќе содржи шифрирана порака која сите сме повикани да ја протолкуваме. За што станува збор? Шифрираниот сигнал, всушност, го испраќа една од сондите околу Марс, а треба да симулира пристигнување на порака од некоја вонземска цивилизација наменета за човештвото.
Објавено на 23.05.2023 - 13:45

Омнибус
Повеќе од 200 илустрации ќе бидат изложени на 5. Меѓународен фестивал за литература и илустрација за деца ЛИТЕРА 2023 кое утревечер (23 мај) во 19 часот ќе биде отворен во Музејот на град Скопје. Фестивалот годинава ќе се одржи под мотото „Свет со љубов“, а свечено ќе го отвори министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска. Во рамките на петдневната богата програма, Музејот на град Скопје до сабота (27 мај) ќе биде епицентар каде ќе се одржуваат мастеркласови, работилници за професионалци и за деца, промоции, читање сликовници и многу други настани. Н 25 мај (четврток) ќе се одржи и конференција на темата „Македонска современа сликовица“, што ќе започне на пладне.
Објавено на 22.05.2023 - 16:30

Екологија
Колку тежи Њујорк? Притисокот на Големото јаболко врз тлото на кое почива е поголем отколку што досега се сметаше. Имено, Њујорк тоне бавнo и непрекинато, со брзина од 1-2 милиметри годишно. Облакодерите што го чинат карактеристичниот хоризонт на Големото јаболко тежат небаре огромни камења врз земјата на која лежат и придонесуваат за феноменот на слегнување – прогресивно тонење на копното и на островите што го поддржуваат градот на устието на реката Хадсон.
Објавено на 22.05.2023 - 11:15

Омнибус
Движењето скоро секогаш е синоним за живот, како и за перспектива, која цели и се придвижува напред, кон подобри нешта и успеси. Транспортот е неминовен дел од истото, а месец јуни оваа година, токму пред прагот на крајот на пролетта, е време за годинешното издание за Саем за транспорт во организација на Скопски Саем.
Објавено на 22.05.2023 - 10:15

Астрономија и астронаутика
Space Perspective, компанија со седиште во Флорида, нуди неверојатно искуство да патувате до работ на вселената и, се разбира, безбедно да се вратите назад. “Веќе видено”, ќе кажете. Па добро, вселенскиот туризам и не е некоја особена новост, се согласуваме. Но, она што оваа компанија ја издвојува од другите е начинот на којшто го реализира патувањето од оваа понуда – без ракета и млазни мотори!
Објавено на 19.05.2023 - 17:15

Географија
Бехајмовиот глобус или Ердапфел е најстариот во целост зачуван глобус на светот
Бехајмовиот глобус, изработен во периодот од 1490 до 1492 година, се смета за првиот глобус кој низ вековите преживеал до денешните денови. Официјалното име на глобусот е Ердапфел (Erdapfel) што буквално би се превело како земјено јаболко. Наскоро овој предмет може да биде прогласен за Светско документарно наследство (World Documentary Heritage site) од страна на УНЕСКО.
Објавено на 19.05.2023 - 14:15

Pages