Медицина
Повеќето луѓе имаат проблеми со помнењето присеќавајќи се на нешто што го слушнале. Истражувачите од Универзитетот во Мисури утврдиле дека заборавот би можел да има нешто со доброто расположение. Елизабет Мартин на докторски студии по психологија утврдила дека во доброто расположение се намалува...
Објавено на 23.01.2013 - 11:05

Информатика
Корпорацијата Интел го објави годишниот приход кој изнесува 53,3 милијарди долари, оперативна добивка од 14,6 милијарди, нето добивка од 11 милијарди долари и заработувачка по акција од 2,13 долари. Компанијата заработила околу 18,9 милијарди долари од работењето, платени дивиденди од 4,4 милијарди...
Објавено на 21.01.2013 - 19:34

Информатика
Да се послужам со зборовите на Мел Брукс од "Смешна страна на историјата": Добро е да се биде програмер! Или беше крал...?. Како и да е, ако програмирањето ви оди од рака и сметате дека сте подобри од повеќето во вашата струка или хоби, еве ви згодна шанса да заработите 10000 американски долари...
Објавено на 21.01.2013 - 10:37

Информатика
На самитот "OPEN COMPUTE" во Санта Клара, Калифорнија, корпорацијата Интел објави за соработката со "Фејсбук". Соработката се очекува да ја дефинира новата генерација "rack" технологии кои се користат кај најголемите центри за податоци. Како дел од соработката, компаниите го открија и механичкиот...
Објавено на 18.01.2013 - 15:08

Омнибус
Зависноста од интернет е нарушување обележано со неконтролирана употреба на интернет, а предизвикува реакции во мозокот слични на зависност од дрога или алкохол. Истражувачки тим од Кина, предводен од д-р Хао Леи, спровел истражување во кое биле скенирани мозоците на 35 момчиња и девојчиња на...
Објавено на 16.01.2013 - 12:07

Психологија
Време е на хорор филмови и страшни костими. Ноќта на вештерките многумина ја користат за плашење на себе си и на оние околу себе, но дали некогаш сте се запрашале зошто се ежиме и трепериме од страв? Тоа е од истата причина од која и мачките се накострешуваат кога се чувствуваат загрозено. "Општо...
Објавено на 15.01.2013 - 12:33

Историја и археологија
Екипата на Андре Нел, од Природонаучниот музеј во Париз, во Кина откри фосили на болви стари 165 милиони години. Иако кај пронајдените фосилни остатоци од болвите нивните нозе се особено големи, според нивната градба научниците претпоставуваат дека тие не биле спосовни за скокање. Претпоставката е...
Објавено на 14.01.2013 - 12:59

Медицина
Способноста на некои луѓе во неограничени количества да јадат чоколада и колачи, без да добијат вишок килограми, предизвикува завист кај многумина, но научниците докажале дека брзиот метаболизам има и негативна страна. Во истражувањето е докажано дека луѓето со брз метаболизам живеат пократко од...
Објавено на 11.01.2013 - 10:50

Информатика
По најавите дека Убунту наскоро ќе зачекори во доменот на мобилните платформи, еве уште една добра вест за вљубениците во овој слободен софтвер. Од таборот на Ubuntu се најавува дека веќе во февруари нивниот мобилен OS ќе дебитира на моделите на Galaxy Nexus на Samsung. Ален Поуп, менаџерот за...
Објавено на 10.01.2013 - 10:49

Геологија
Научниците од НАСА направиле симулирација на удар на комета во Земјата. На овој начин тие демонстрирале дека аминокиселините, кои претставуваат основа за развојот на животот, можеле да ги преживеат интензивната топлина и ударните бранови кои настануваат при ударот на ова тело. Комбинацијата од вода...
Објавено на 09.01.2013 - 11:55

Pages