Омнибус

Wilson Benesch Circle;
Harman/Kardon HK 630;
Marantz CD-7;
YBA CD1α;
Нискошумни операциски засилувачи;
Минијатурни SMT осигурувачи;
16Mbit-на Flash меморија на 3,3V;
Електрониката на интернет


Омнибус

Од 19 до 24 октомври оваа година во халите на Скопскиот Саем по јубилеен 25-ти пат се одржа меѓународниот саем "Технома", а во неговите рамки и манифестацијата "Макинова". Во петте хали, на 200 штандови своите производи ги изложија повеќе од 550 излагачи од 24 земји. Електрониката беше малку застапена, главно антенски системи и индустриска електроника.


Омнибус

Правила за EU CW QSO-PARTY;
32-ри собир на радиоаматерите на Mакедонија;
Натпревар во АРГ (аматерска радио-гониометрија) на 3,5MHz;
Натпревар во РМЗО (Радио мрежа за опасност);
Натпревар на млади конструктори;
Натпревар во HST (брзо телеграфирање);
Правила за дипломата "CINCO ISLAS ARGENTINAS";
Календар на меѓународни КБ натпревари;
Добивка на разни типови антени


Аудио и видеотехника

Требаше да поминат 100 години за да дојде до првата значајна промена на тронот на звучните репродуктори. И додека CD плеерот и сребреникавиот диск сè уште не се раскомотиле на тронот од кој, по нивното вековно неприкосновено владеење, скоро преку ноќ, ги симнаа грамофонот и винилната плоча, низ заглушувачките овации и бурниот аплауз за новиот месија сè погласно се пробиваат повици на тогаш сè уште малкубројните незадоволници: "Кралот е мртов, да живее кралот!".


Аудио и видеотехника

Во овој и следните неколку броеви на ЕМИТЕР ќе бидат изложени повеќе или помалку познати елементи поврзани со вечната тема на заземјувањето и меѓусебното поврзување на аудио уредите во една комплетна инсталација што треба непречено да работи без оглед на бројот на уредите што се користат при која било конфигурација. Инсталирањето на уредите подразбира нивно меѓусебно поврзување во кое неминовен придружник е заземјувањето.


Електроника

После изработката на PLL модулот за двометарското радиоаматерско подрачје, пристапуваме кон изработка на примопредавателниот модул. За да функционира примопредавателниот модул, неопходно е да се употреби PLL со карактеристики идентични на оној за кој пишувавме во минатиот број. Тоа е заради спецификата на приемникот и предавателот од кои е сочинет самиот примопредавателен модул.


Електроника

Ако досега ви се здодал едноличниот тон кој го генерира вашиот телефонски апарат, проследете го следниот текст во кој ќе наидете на едно многу едноставно решение на овој проблем. Овде е претставен уред кој има улога да произведе двотонски сигнал кога на телефонската линија има сигнал на ѕвонење. Покрај тоа во одредени граници можете по своја желба да го менувате генерираниот сигнал како што вас ви одговара.


Електроника

Полнењето на акумулаторските батерии се врши со еднонасочна струја што се добива од насочувачи приклучени на мрежа на наизменична струја. Позитивниот пол од насочувачот се приклучува на позитивниот пол на батеријата, а негативниот пол од насочувачот на негативниот пол на батеријата.


Електроника

Во овој број се занимаваме со темата "Каталошки податоци за транзисторите". Притоа ги разгледуваме 1. универзалните биполарни транзистори, биполарните транзистори, униполарните транзистори и едноспојните транзистори. Освен ова ја разгледуваме и можната замена на транзистори.


Електроника

Операциските засилувачи денес се изведуваат во интегрирана техника, со најразлични типови и примени. Но електроничарите наклонети кон самоконструкции сакаат да направат свој операциски засилувач, кој би бил корисен за разни експерименти. За да може да се експериментира замислен е еден операциски засилувач со дискретни елементи и поставен е на печатена плочка како една целина.


Електроника

Многумина од вас веќе помислија дека се работи за уште еден разбркувач на комарци, но за разлика од сите претходни ова е коло кое се однесува како вистински комарец. Штом ќе се стемни тој почнува да зуи со оној познат звук кој ве излудува. Штом ќе се запали светлото зуењето исчезнува па пронаоѓањето на овој мал палавко и не е баш лесна работа. Сега можете да се пошегувате со сите оние кои ви "згрешиле" и да зборувате за комарците со насмевка на лицето.


Електроника

Многу често, кога проектираме некое коло, ни се јавува потреба од дополнителен негативен напон. На располагање ни стојат голем број специјализирани кола за оваа намена но тие, барем кај нас, ниту се наоѓаат лесно ниту се со занемарлива цена. Во моментите кога ситуацијата изгледа безнадежна, бидејќи мотање на дополнителна намотка на трансформаторот и не е најинтелигентно решение, можете да се послужите со решението кое ви го нудам овде.


Електроника

Пред неполна година (ЕМИТЕР 1/99) во заклучокот на проектот "Бафер засилувач XX-D" напишав дека реализираниот "лампаш"ги исполни моите очекувања (и на читателите, се надевам), а единствената забелешка од аудиофилите кои го тестираа прототипот беше малиот недостаток на детали и дефиниција. Тогаш ветив (...што ми требаше...) дека ќе направам подобар модел. Ветување си е ветување - почнав со подготовките за XX-D SE (Special Edition).


Уводник

По неколкумесечни најавувања конечно од печат излезе нашата прва брошура, која како специјален додаток на овој број на ЕМИТЕР стигнува и до вас. Како што веќе забележавте станува збор за брошурата "Операциски засилувачи" од нашиот соработник Горан Џамбазов, која е прва од серијата брошури под заедничко име "ЕМИТЕР Каталог на електронски елементи".


Електроника

Желбата да се објави овој проект на страниците на ЕМИТЕР беше иницирана од едно момче, вљубеник во хај-фај опремата, кое не сакаше за цена од над 400 германски марки да купи засилувач од 2x60 W, во кој производителот со крупни букви наведува солидни карактеристики за на крајот со мали букви да биде наведено дека тоа се однесува за 50% од декларираната моќност.


Писма
Написи за радиоаматерите
Звучници