Рубрика: Аудио и видеотехника
Комуникации за, во и околу студиото (1)
Автор: Миле Серафимовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2000.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Радиото, филмот и телевизијата претставуваат една форма на комуникација. Исто така, тоа се медиуми што се целосно потпрени на комуникација во текот на подготвувањето, снимањето или емитирањето.

Основната комуникација се одвива меѓу слушателот или гледачот и протагонистите што го изведуваат дејствието. Меѓутоа, во студиски услови е неодминлива комуникацијата меѓу луѓето од екипата што учествуваат во реализацијата на снимањето или емитирањето на некоја емисија. Во средиштето на ова несомнено е интерфонскиот систем, кој им овозможува на многуте технички лица, продукциската екипа и учесниците во радиодифузната верига да комуницираат меѓу себе, да даваат и да примаат навремени инструкции за да се обезбеди навремена реакција, односно активност, која е неопходна за синхронизирање на сите активности.

За интерфонијата ќе зборуваме подоцна.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2000. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.