Рубрика: Информатика
Интернет конекција на Убунту
Автор: Александар Лазаров
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Еден од почестите проблеми со кои се среќаваат новите корисници и почетниците на ГНУ/Линукс оперативниот систем е остварување на конекција на интернет преку ГНУ/Линукс системот. Во продолжение ќе ја разјасниме оваа мистерија за чие решение се потребни само неколку кликови со глувчето.

Убунту сам по себе е комплетен оперативен систем кој, се разбира, има подршка и за вмрежување и поврзување со интернет. Порано, целата процедура за мрежно конфигурирање се одвивала преку користење на стариот но добар терминал, метод што за новите корисници и почетниците на ГНУ/Линукс е малку застарен начин. За наша среќа, денеска речиси во сите ГНУ/Линукс дистрибуции (вклучувајќи го и Убунту) имаат вградени алатки за мрежна конфигурација и интернет конфигурација.
Во нашата Македонија постојат неколку типови на интернет конекции - ADSL, кабелски интернет и статички интернет (кај некои кабелски оператори). За секоја од овие конекции ќе објасниме како се остварува поврзување на интернет, затоа што ваква литература на македонски многу ретко се наоѓа и за жал, многу малку од интернет операторите нудат подршка за овој оперативен систем. Земено е предвид дека се работи со најновата верзија на Убунту т.е. 10.04.

Клучни зборови:

Алатка за мрежна конфигурација на Убунту системот

Конфигурирање на ADSL конекција под Убунту

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.