Рубрика: Електроника
Аларм за неисклучено светло во автомобил
Автор: Драган Јовановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2002.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Кај автомобилите кај кои светлата се палат независно од контактниот клуч со кој се активира моторот, може да дојде до несакано празнење на акумулаторот ако се заборават светлата и тие останат запалени. Склопот кој е прикажан овде алармира доколку се изгаси моторот, а некое од светлата (или некој друг потрошувач кој ќе се предвиди за контрола), остане вклучено.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2002. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.