Рубрика: Аудио и видеотехника
Просторност на репродуцираниот звук
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2003.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Развојот на аудиотехниката од секогаш бил насочен кон изнаоѓање на методи и уреди за колку е можно поверодостојно пренесување (снимање и репродукција) на музиката, која што можеме, да кажеме е постојано присутна во секојдневниот живот на човекот. Во тој контекст денес често се зборува за HI-FI репродукцијата на музиката, која по својот квалитет се приближува до квалитетот кој постои при "природното слушање". Повеќе сегменти имаат влијание врз веродостојноста на репродукцијата, но овде ќе зборуваме за сегментот просторна импресија, која постои кај природното слушање.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2003. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.