Рубрика: Астрономија и астронаутика
Енигмата на квазарите
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2003.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Квазарите се мистериозни небески објекти на работ на вселената, за кои научниците сè уште немаат општо-прифатено објаснување за нивното потекло.

Исправки и дополнувања:
"Енигмата на квазарите"

Во првата колона на страна 16, ред 28 е направена техничка грешка при која се испуштени некои зборови и со тоа е сменет смисолот на реченицата. Наместо: "И навистина, кога Schmidt го 'помести' спектарот далеку во насока на 'црвеното поместување', наеднаш мистериозните линии од спектарот станаа исти како кај атомите на водородот (H).", треба да стои: "И навистина, кога Schmidt го 'помести' спектарот на водородот далеку во насока на црвеното подрачје, наеднаш мистериозните линии од спектарот на квазарите станаа исти како кај атомите на водородот (H)."


Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2003. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.