Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Бројачи (4)
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во овој последен напис за бројачите опфатени се кружните бројачи и нивната специфична изведба, позната како Џонсонов бројач. Што е тоа специфично, ќе видите ако внимателно го следите текстот, а на крајот ќе најдете и нешто за 7-сегментните индикатори, тема на која малку се обрнува внимание без некоја особена потреба.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Клучни зборови:

Електрична шема на кружен бројач

Функционални дијаграми и табела на вистинитоста на кружен бројач

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.