Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Бројачи (3)
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во ова продолжение го завршуваме прегледот на асинхроните и синхроните бројачи – ќе бидат разгледани синхроните бројачи со мудули 3, 5 и 10, потоа асинхроните бројачи за броење наназад и во двете насоки (со модул 8), а на крај ќе биде разгледан и бинарно кодираниот децимален (BCD) бројач.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Клучни зборови:

Синхрон бројач со модул 3

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.