Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Делење во дигиталната електроника
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во дигиталната електроника, реализацијата на основните аритметички операции множење и делење, како и на посложените операции степенување, коренување, одредување на логаритамот и на тригонометриските функции е посложена во однос на собирањето и одземањето. За такви цели се применуваат комбинации на мрежи составени од собирачи, одземачи, компаратори и кола за комплементирање.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.