Рубрика: Информатика
Растеризирање во 5 чекори
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Растербатор е мала, интересна е крајно лесна за користење програма, со чија помош фотографии со релативно мала големина можат да се растеризираат до големина на постер/плакат.

Rasterbator оригинално е замислен како веб-апликација, и така функционираше извесно време. Популарноста на оваа метода и леснотијата на користењето на апликацијата доведоа до енормно оптоварување на серверот, така што неминовно се наметна издавање на верзија за преземање и домашно користење.
Предуслов за користење на алатката е инсталиран .NET Framework 1.1., како и инсталиран Adobe Acrobat Reader или целосна верзија. Може да работи и со FrameWork 1.0 (под Windows XP), како и со Mono (дистрибуција за други оперативни системи, вклучувајќи ги и Mac и Linux).

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.